GP België: tijden, standen, circuitinfo, weer

Tijden GP België
Net als een maand geleden in Oostenrijk, is er weer een sprintraceweekend gepland. Dat betekent dat er op vrijdagmiddag al gekwalificeerd wordt voor de Grand Prix en er op zaterdag nog een sprintkwalificatie en sprintrace is. Vervolgens is het dan zondag tijd voor de GP, waarbij iedereen dus start in de volgorde zoals die vrijdagmiddag al bepaald is. Een hoop actie dus!

Datum
Sessie
Tijd (NL)

Vrijdag 28 juli
Eerste vrije training
13.30 – 14.30

Vrijdag 28 juli
Kwalificatie (GP)
17.00 – 18.00

Zaterdag 29 juli
Sprintkwalificatie
12.00 – 12.44

Zaterdag 29 juli
Sprintrace
16.30 – 17.30

Zondag 30 juli
Race
15.00

Stand in het kampioenschap
Zoals inmiddels gebruikelijk is, heeft Max Verstappen de afgelopen race zijn voorsprong in het kampioenschap weer met de volle mep aan punten uitgebreid. Daarachter heeft Sergio Pérez ook goede zaken gedaan door derde te worden, want hij neemt weer iets meer afstand van Fernando Alonso op de derde plaats. Het lijkt er ook op dat Alonso die plek kwijt gaat raken aan Lewis Hamilton. Lando Norris is dankzij zijn tweede plaats in Hongarije een plek opgeschoven, hij staat nu achtste.

Coureur
Punten

1. Max Verstappen – Red Bull
281

2. Sergio Pérez – Red Bull
171

3. Fernando Alonso – Aston Martin
139

4. Lewis Hamilton – Mercedes
133

5. George Russell – Mercedes
90

6. Carlos Sainz – Ferrari
87

7. Charles Leclerc – Ferrari
80

8. Lando Norris – McLaren
60

9. Lance Stroll – Aston Martin
45

10. Esteban Ocon – Alpine
31

Dat Red Bull het goed doet dit jaar, is een understatement. Dat bewees het door in Hongarije als eerste team ooit de twaalfde winst op rij te boeken. In de stand in het kampioenschap is het niet te missen; ondanks de af en toe wat mindere prestaties van Sergio Pérez staat het team op ruim het dubbele aantal punten van de nummer twee, Mercedes. Dat neemt op zijn beurt steeds meer afstand van Aston Martin. De goede vorm van McLaren betaalt zich inmiddels uit, want dat hoeft al haast niet meer te vrezen voor Alpine op plaats vijf. Sterker nog: de blik is naar voren gericht, want het seizoen is nog lang en Ferrari en Aston Martin maken de laatste tijd weinig indruk.

Constructeur
Punten

1. Red Bull
452

2. Mercedes
223

3. Aston Martin
184

4. Ferrari
167

5. McLaren
87

6. Alpine
47

7. Williams
11

8. Haas
11

9. Alfa Romeo
9

10. AlphaTauri
2

Circuit
Het Circuit de Spa-Francorchamps is één van de meest legendarische circuits ter wereld. Niet alleen voor de Formule 1, maar ook voor tal van andere raceklassen. Het is voor veel F1-coureurs de favoriete bestemming, ook Max Verstappen ziet het als zijn favoriete F1-circuit. Spa kenmerkt zich door een grote verscheidenheid aan bochten, hoge snelheden en ontzagwekkende klimmen. Vooral de combinatie Eau Rouge-Raidillon is beroemd en berucht. Op de foto boven dit artikel zie je Verstappen erop af rijden. In het verleden gebeurden hier regelmatig zware ongelukken, helaas meermaals ook met dodelijke afloop. De tragische fatale ongelukken van de Nederlander Dilano van ’t Hoff onlangs en dat van F2-coureur Anthoine Hubert in 2019 zitten nog vers in het geheugen.

De lay-out van het Circuit de Spa-Francorchamps is in zijn 102-jarige bestaan meermaals behoorlijk veranderd. De grootste verandering kwam in 1979, toen een enorm stratencircuitdeel eraf werd gehaald. Toen werd Spa-Francorchamps in één klap in lengte gehalveerd. Op het oude circuit, dat rechtdoor verderging na Kemmel Straight waar de coureurs nu rechtsaf gaan, kon een gemiddelde snelheid van 240 km/h gehaald worden. Tegenwoordig is het circuit net iets meer dan 7 km lang en zijn naast Eau Rouge-Raidillon vooral Blanchimont en Pouhon nog befaamde bochten. De coureurs rijden zondag 44 rondjes om aan een totaalafstand van 308,052 km te komen. De snelste raceronde staat op naam van Valtteri Bottas, die in de Belgische GP van 2018 in 1:46.286 de baan over ging. Max Verstappen is de recentste winnaar. Hij won vorig jaar na een indrukwekkende inhaalrace vanaf de veertiende startpositie.
Weersverwachting
Het is de hele week bijzonder grijs, grauw en regenachtig weer in Nederland en dat geldt ook voor België. Het lijkt erop dat het regenachtige weer aan het begin van het weekend nog doorzet, maar zondag lijkt vooralsnog wel een aardige dag te worden. Vooral de kwalificaties en de sprintrace zullen waarschijnlijk nog wel beïnvloed worden door neerslag, dus dat belooft spektakel!

Lees hier het gehele bericht