Slim opladen van je Elektrische Auto: Bespaar honderden euro’s!

Of je nu in een parkeergarage, op een parkeerterrein of naast een laadpaal op straat staat, de plek waar je jouw elektrische krachtpatser aansluit op het elektriciteitsnetwerk heeft een grote impact op je laadkosten.

Dat er grote variaties zijn in laadtarieven tussen gemeentes was al bekend. In sommige steden ben je meer dan het dubbele kwijt vergeleken met andere plaatsen. Natuurlijk ga je niet kilometers omrijden om je elektrische voertuig bij te tanken. Gelukkig hoeft dat ook niet, want zelfs de keuze van je laadplek kan aanzienlijk geld besparen.

Straat parkeren: De budgetvriendelijke oplaadoptie voor EV’s

Independer heeft uitvoerig onderzoek gedaan naar de tarieven voor het laden van elektrische auto’s op diverse locaties. Ze onderscheiden daarbij onder andere ondergrondse parkeergarages, parkeerterreinen, standaard parkeergarages en straat parkeerplekken.

LaadplekPrijs per kWh (Gemiddeld)Ondergrondse parkeergarage€ 0,43Parkeerterrein€ 0,41Parkeergarage€ 0,41Parkeerplaats op straat€ 0,36

Opvallend genoeg blijkt een laadplek op straat de voordeligste optie te zijn. Hier wordt gemiddeld slechts 36 eurocent per kWh gerekend. Daarentegen blijkt een ondergrondse parkeergarage het duurste met een gemiddelde prijs van 43 eurocent per kWh.

700 euro goedkoper met elektrische auto rijden

Uit CBS-gegevens blijkt dat elektrische auto’s gemiddeld zo’n 15.000 kilometer per jaar rijden. Voor het rekenvoorbeeld gaan we uit van een gemiddeld verbruik van 20 kWh per 100 kilometer. Dit betekent dat je 3.000 kWh aan stroom nodig hebt om die 15.000 kilometers te overbruggen. Bij een laadpaal op straat kost dit je 1.080 euro, terwijl je voor dezelfde hoeveelheid energie in een ondergrondse parkeergarage maar liefst 1.290 euro neerlegt.

Zakelijke bestuurders

Voor zakelijke bestuurders die jaarlijks meer dan 50.000 kilometer op de teller zetten, is het een bekend scenario. Wanneer ze hun elektrische voertuig uitsluitend opladen bij AC-laadpunten (en dus geen gebruik maken van snelladers), betalen ze respectievelijk 3.600 euro en 4.300 euro voor een laadpaal op straat en een ondergrondse parkeergarage.

Een verschil van maar liefst 700 euro. Voor degenen die heel wat kilometers maken, is het zeker de moeite waard om die voordelige laadplek op straat op te zoeken. Let wel op de parkeerkosten, want die kunnen behoorlijk oplopen – iets wat de duurste parkeerplaats van Nederland maar al te duidelijk bewijst.
<p>The post Slim opladen van je Elektrische Auto: Bespaar honderden euro’s! first appeared on BallsOnly.</p>

Lees hier het gehele bericht