Foodtrends voor 2023

Echt precies voorspellen wat er dit jaar gaat gebeuren is helaas onmogelijk. Gelukkig zijn er foodexperts die nauwlettend in de gaten hebben welk eten er komend jaar wél en ook juist niet op je bord belandt.
Eten en drinken anno 2023
De huidige prijsstijgingen (helle, inductie pannen), klimaatproblemen en food trends liegen er niet om. Veel voedingsspecialisten en liefhebbers hebben in de gaten langs welke culinaire paden de consument zal cruisen. Daarom zetten we de grootste trends alvast voor je op een rijtje. Zo is het voor jou een eitje om ook in het nieuwe jaar jezelf te meten met het beste uit de wereldse keukens. Eten en drinken in 2023 kent namelijk een aantal vereisten waar je absoluut rekening mee moet houden om met de tijd mee te varen.
1. Plantaardig aan de top
Bio-food ken je vast en zeker vanwege een hogere prijs. Zéker als een speciale zak chips dezelfde nutri-score krijgt als een potje groenten. Niet voor niets is vega en vegan vaker standaard dan uitzondering. Vandaar zal er steeds meer vraag ontstaan voor duurzame alternatieven en vleesvervangers van lokale bodem. Interessant om komend jaar in de gaten te houden en het beestje vaker in de wei te laten staan.
Foto: Roman Odintsov | Unsplash
2. Noordelijke keuken met een tintje oranje
Het noordelijke dieet van alles wat leeft en beweegt rond de poolcirkel is er al een tijdje. Ondanks dat het minder bekend is, valt het voor velen goed in de smaak. Met vergeten groenten of verse vangst scoren deze pure smaken goed in steden zoals Kopenhagen, Oslo of Helsinki. En wij zouden geen Nederlanders zijn als we onze eigen stempel drukken op Nordic food. 
3. De nóg gezondere mediterrane keuken
Het mediterrane dieet staat bekend als gezond en serieus lekker. Alleen het kan nóg gezonder. Het zogeheten Green Med Diet minimaliseert het vlees, vis, kaas en worst om meer antioxidanten op je bord te krijgen. Producten zoals olijven, plantaardige oliën, peulvruchten, noten en bladgroenten maken hierdoor veel vaker de dienst uit. En het goede nieuws is: een natuurlijke wijn past prima in het groen mediterrane dieet.
Foto: Edgar Castrejon
5. Eigen bodem
Als zelfs supermarkten stoppen met het invliegen van specifieke producten, weet je dat we aan het veranderen zijn. De spotprijsjes en jaloersmakende beelden uit het buitenland hebben ervoor gezorgd dat men blind is geworden voor eten van dichtbij. Een bezoekje aan de lokale groenteboer of boerderijwinkel zal steeds vaker bij de dagelijkse gang van zaken behoren.
6. Goed gekruid
Smaakvol eten. Dat willen we allemaal, maar iedereen weet dat talloze smaakstoffen en suikers een aanslag op je gezondheid zijn. Vandaar worden echte pure smaken van (verse) kruiden een steeds belangrijker onderdeel in de keuken.
Foto: Markus Spiske | Unsplash
7. Healthy fastfood
Vega klinkt bij voorbaat al redelijk gezond. Maar een plons in de frituurpan is nooit een gezonde variant. Gelukkig is gezond fastfood flink in opkomst om je te redden. Komend jaar zal het dan ook steeds vaker voorkomen dat je daadwerkelijk gezonde varianten van ongezond eten tegen gaat komen. Bijvoorbeeld plantaardige burgers die het vet niet zien of andere vormen van een healthy cheatmeal.
8. Vissen naar alternatieven
Ook vis eten wordt steeds meer een dingetje. Puur vanwege het tekort. De plasticsoep en overbevissing is van steeds groter belang om ook de vissen te laten voor wat het is. Beter voor de aarde, de vissen en natuurlijk ook jezelf, want chemicaliën en plastic binnenkrijgen is allesbehalve wat je wil.

Foto: Jojo Yuen (sharemyfoodd) | Unsplash
Het bericht Foodtrends voor <strong>2023</strong> verscheen eerst op M A N I F Y.

Lees hier het gehele bericht