ABN AMRO: Woningprijzen stijgen volgend jaar toch weer

By Rob

Onderzoekers van ABN AMRO aangegeven dat ze nu verwachten dat de huizenprijzen volgend jaar opnieuw zullen stijgen. Deze positieve prognose komt nadat de huizenprijzen eerder zijn gestabiliseerd dan aanvankelijk voorspeld, dankzij de stijging van de lonen en vertragingen in nieuwbouwprojecten.

De afgelopen vier maanden hebben we al een lichte stijging in huizenprijzen waargenomen, gemiddeld zo’n 1,9 procent, zoals blijkt uit gegevens van het CBS en het Kadaster. Deze trend zal naar verwachting verder doorzetten, volgens de ABN AMRO-onderzoekers in hun meest recente Woningmarktmonitor.

Eerder werd voorspeld dat de huizenprijzen in 2023 met 5 procent zouden dalen, maar nu verwachten ze dat dit aan het einde van het jaar slechts een daling van 3 procent zal zijn. Voor het komende jaar voorspellen ze zelfs een stijging van de prijzen met gemiddeld 2,5 procent. Dit is een aanzienlijke wijziging ten opzichte van hun vorige voorspelling, waarin nog werd ingezet op een daling van 3 procent.

De stijgende huizenprijzen kunnen worden toegeschreven aan verschillende factoren. Zowel personeelskosten als bouwmaterialen zijn duurder geworden, wat een directe invloed heeft op de kostprijs van huizen. Bovendien zien we een sterke groei in de lonen, waardoor potentiële kopers meer kunnen besteden aan hun woning. Daarnaast spelen de gestegen rentetarieven en de prijs van bouwgrond een belangrijke rol bij de prijsvorming van huizen.

Een andere cruciale factor is het feit dat er minder vergunningen worden verleend voor nieuwbouwprojecten. De veranderde financiële dynamiek heeft sommige projecten economisch onhaalbaar gemaakt, waardoor ze worden stopgezet. Dit terwijl de vraag naar woningen gestaag blijft groeien naar historische hoogtepunten, terwijl het aanbod van nieuwe woningen dit tempo niet kan bijhouden, zoals ABN AMRO meldt.

Makelaars merken ook op dat er weer meer wordt overboden in de markt. Volgens Makelaarsland ligt het aantal transacties waarbij kopers boven de vraagprijs bieden nu op 42 procent. In vergelijking, in december vorig jaar werd slechts bij 10 procent van de aankopen boven de vraagprijs geboden.

Hoewel de huizenprijzen momenteel nog gemiddeld 4,3 procent lager liggen dan tijdens de piek in juli 2022, lijkt de trend van stijging aan te houden. Vooral oudere huizen met een lager energielabel stijgen minder snel in prijs. Deze trend zal waarschijnlijk versterkt worden, aangezien de energiezuinigheid vanaf 2024 een rol gaat spelen bij het bepalen van de hoogte van een lening.

De vooruitzichten voor de Nederlandse vastgoedmarkt zien er positiever uit dan aanvankelijk gedacht, met stijgende huizenprijzen en toenemende activiteit op de woningmarkt. We blijven deze ontwikkelingen nauwlettend volgen.