Lexus ES 300 – 1996 – 190.887 mijl (307.203 km) – Klokje Rond

Het begon met een Toyota MKII Grande
Lexus is de overtreffende trap van Toyota. Niet eens per se wat kwaliteit aangaat, maar vooral qua luxe en rijcomfort. Het is geen geheim dat de ES veel met de Camry deelt, hoewel het model dat we hier zien is gebaseerd op de Windom. Wat voerde Peter naar deze Lexus? “Samen met een goede vriend liep ik een half jaar stage in Suriname. Daar kochten we via een advertentie in een krantje een oude Toyota MKII Grande, een zescilinder met achterwielaandrijving voor 3.500 Surinaamse dollar, dat was ongeveer duizend euro. Jaren later, in 2014, kocht diezelfde vriend in Nederland deze Lexus. Ik reed Toyota. Er stond 128.000 mijl op de klok en hij was in behoorlijk slechte staat. Samen hebben we de jaren daarna al het onderhoud gedaan.”
Het grootste probleem was telkens om de onderdelen te vinden, herinnert Peter zich. “Als je iets bestelde, was het bijna altijd het verkeerde onderdeel. Totdat we de website parts.lexus.com ontdekten. Daar vind je alle gedetailleerde tekeningen en onderdeelnummers. Wat een verademing! Meestal komen de spullen uit de VS, zoals de motorsteunen. De echte achilleshiel is de voorruit. Die is echt alleen maar in de VS of Japan te bestellen en kost € 2.500. Of neem het flexibele deel van de uitlaat. Dat kon ik zowaar bij de Toyota-dealer bestellen, maar toen ik de prijs hoorde, schrok ik me wild: € 1.900 exclusief btw. Dat is meer dan wat ik in 2018 voor de hele auto betaalde.”
Hydraulische ventilatormotor
Dat de ES in de basis een oersolide auto is, blijkt wel uit het feit dat hij na 27 jaar en meer dan 300.000 kilometer nog altijd feilloos functioneert. Zelfs onze keurmeester Joep is na zijn proefrit onder de indruk van de kwaliteit. En als hij even later de motorruimte vanaf de onderkant bekijkt, valt zijn oog op een wel heel bijzonder detail: de ventilator van de radiateur wordt niet door een elektromotor aangedreven, maar via hydrauliek. “Ik vermoed dat Lexus voor deze oplossing heeft gekozen om de auto nóg stiller te maken en zo’n fan is krachtiger dan een elektrische”, zegt hij erover. Waar hij als techneut niet blij van wordt, is de manier waarop de gasinstallatie is ingebouwd, in het bijzonder het deel onder de motorkap. Het oogt inderdaad enorm rommelig en maakt sleutelen aan de motor tamelijk rampzalig. Gelukkig is dat niet vaak nodig, hoewel de klepdekselpakkingen nu aan vervanging toe zijn. Dat is een lastige klus bij zo’n dwarsgeplaatste V6. “Ja, daar weet ik alles van”, zegt Peter. “Het vervangen van de achterste drie bougies is een drama. Met behulp van een spiegeltje en heel veel geduld is het gelukt. Nu is dus de klepdekselpakking aan de beurt, dat wordt een uitdaging. Ook al is de auto nu niet meer van mij, ik blijf er wel bij betrokken en help mee als dat kan. Feitelijk is het al bijna tien jaar een doorlopende hobby.”
ES geruild voor een Corsa
Gaat er dan echt helemaal niets stuk aan deze Lexus? Afgezien van het reguliere onderhoud zijn het vooral ouderdomskwaaltjes, zoals een BDP-sensor nadat de motor niet meer boven de vierduizend toeren kwam of een lekkend vacuümslangetje van het EGR-systeem. “In het interieur werkt alles nog zoals het hoort. Alleen het display van de klimaatregeling ging stuk en ik bestelde een gebruikt exemplaar in de VS. Dat bleek ook niet meer goed te werken, maar het lukte mij om van die twee weer één goed functionerend display te maken. In 2015 was ik zo dom om een niet-originele distributieriem te monteren. Die begon al vrij snel herrie te maken. De waterpomp had ik eerder al vervangen en die begon te lekken, doordat er geen originele pakking tussen zat. Kortom, alles moest eruit en nu zitten er een originele riem en een originele waterpomp van Aisin op. De leren bekleding van de voorstoelen heb ik door een lokale kleermaker laten repareren en nu is de achterbank aan de beurt. Zo is er nog wel het een en ander te fixen, maar dat is aan de nieuwe eigenaar, Fiere van der Wier, een goede vriend. Hij was op zoek naar een grotere auto omdat hij meer kilometers gaat maken, vandaar de gastank. Ik wilde juist wat kleiner en zo kwam het dat ik de Lexus ruilde voor zijn Corsa. Hij blij, ik blij, want ik mag hem altijd een dagje mee en blijf helpen met het onderhoud.”
Eigenaar Lexus ES300
Naam: Peter van der Linde
Bouwjaar: 1979
Woonplaats: Groningen
Beroep: technisch accountmanager ICT
Eerste auto: Toyota Corolla E9 1.6 XLI
Vorige auto: Toyota Corolla E10 1.6 GXI
Wat zou je aan je auto willen veranderen? “Een aardig lijstje.”
Wat is je langste reis met deze auto? “Naar Stockholm.”
Signalement
Merk en type: Lexus ES300
Gekocht in/voor/tellerstand: 2018/€ 1.000/176.000 mijl
Aandrijflijn: benzine/lpg
Verbrandingsmotor: V6
Cilinderinhoud: 2.995 cc
Max. vermogen: 140 kW/188 pk bij 5.200 tpm
Max. koppel: 275 Nm bij 4.400 tpm
Aandrijving: voor
Aantal versnellingen: 4, automaat
Remmen voor/achter: gev.schijven/schijven
Bagageruimte: 465-1.510 liter
Gewicht (lpg): 1.601 kg
Gem. verbruik: 10,2 l/100 km (1:9,8)
Praktijkverbruik lpg: 12,5 l/100 km (1:8,0)
0-100 km/h: 9,4 s
Topsnelheid: 224 km/h
Onderhoudshistorie
De afgelopen jaren heeft Peter de volgende zaken aangepakt:
• Motorsteun
• Flexibele deel uitlaat
• Bekleding voorstoelen gerepareerd
• Display airco
• Waterpomp
• Distributieriem
• Bougies
• BDP-sensor
• Remschijven afgedraaid
• Vacuümslang EGR
Wat mankeert eraan?
• De motor geeft te veel trillingen door aan het interieur
• Het stuurwiel is nogal versleten
• Het wiellager linksvoor heeft speling
• De buitenste aandrijfashoes linksvoor is gekit
• Het buitenste remblok linksachter klemt
De to-do-lijst
• Gasveren motorkap vervangen
• Oud herstelwerk aan deur en wielkast achter bijwerken (is nu wat mat qua kleur)
• Stofhoezen schokbrekers achter (niet meer te vinden)
• Bekleding achterbank, die in de loop der jaren op de naden is gescheurd, nog door de kleermaker laten herstellen, zoals ook bij voorstoelen is gebeurd
• Airco bijvullen. Het systeem werkt op wat bijgeluiden van de pomp na nog goed, in 2018 is het voor het laatst bijgevuld
• Passende afdekplaatjes vinden voor de plek waar nu stoelverwarmingsknoppen zitten
• Uitlijnen vanwege de nieuwe banden en velgen
• Binnenverlichting gaat soms niet aan omdat de knoppen bij de deuren aan hun einde zijn
• Vanwege de recente inbouw van een gasinstallatie een hulpveeroplossing zien te vinden
• De verbinding tussen de middenpijp en de einddemper is niet ideaal
De mening van Carrec Technocenter
“Voor de Lexus gaan er twee duimen omhoog. Heel knap in welke goede staat deze auto nog is na 27 jaar en ruim 300.000 kilometer. Daarbij rijdt de auto simpelweg lekker.”

Lees hier het gehele bericht