Hoeveel euro sparen Nederlanders per maand?

In Nederland wordt er niet vaak openlijk over geld en spaargeld gepraat, maar laten we eerlijk zijn, wie is er nu niet nieuwsgierig naar hoe anderen met hun geld omgaan? In dit artikel duiken we in de gemiddelde spaarpraktijken van Nederlanders.

Zijn we echt zo zuinig? De spaarmentaliteit onder de Loep

De reputatie van Nederlanders als zuinige spaarders is deels waar, maar diverse onderzoeken onthullen dat we niet per se zuiniger zijn dan mensen in andere landen.

Hoeveel reserveren we maandelijks?

Maar laten we ter zake komen: hoeveel leggen Nederlanders gemiddeld opzij per maand? Volgens gegevens van het Centraal Planbureau (CPB) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) sparen we in Nederland doorgaans zo’n 6,5 procent van ons netto salaris. Dat is nog iets minder dan de aanbevolen 10 procent van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD).

Een kijkje in de portemonnee

Maar percentages kunnen nogal saai zijn. Onlangs rapporteerden onze collega’s bij Manners al dat het gemiddelde salaris in Nederland in 2023 rond de 3078 euro bruto per maand ligt, wat neerkomt op ongeveer 2544 euro netto. Als we naar deze gemiddelden kijken – hoewel dit een simplificatie is – dan sparen Nederlanders gemiddeld zo’n 152,64 euro per maand.

Salaris op basis van opleiding en ervaring

Wil je liever jezelf vergelijken met mensen die dezelfde opleiding hebben genoten of vergelijkbare werkervaring hebben? Bekijk dan het gemiddelde salaris per opleidingsniveau of ervaring. Om te bepalen of je boven het Nederlandse gemiddelde zit, hoef je alleen maar 6,5 procent van je netto maandsalaris te berekenen.

Het cruciale belang van een financiële veiligheidsbuffer

Oké, duidelijk, Nederlanders sparen gemiddeld 152,64 euro per maand. Maar hoeveel spaargeld heb je eigenlijk nodig met een modaal salaris?

De noodzakelijke spaarbuffer

Het maakt niet echt uit hoeveel je elke maand wilt sparen. Wat belangrijker is, is dat je een financiële buffer hebt om onverwachte financiële tegenslagen op te vangen. Denk aan kapotte apparaten, stijgende zorgkosten of plotselinge huisreparaties. De minimale spaarbuffer hangt af van je salaris en persoonlijke situatie. Hierboven vind je al het bedrag voor een modaal salaris, maar voor jouw specifieke situatie kun je de Bufferberekenaar van NIBUD raadplegen.
<p>The post Hoeveel euro sparen Nederlanders per maand? first appeared on BallsOnly.</p>

Lees hier het gehele bericht