Kinderen opvoeden is tegenwoordig veel zwaarder dan vroeger

Veel vaders klagen over hun kroost: een gebrek aan slaap, te weinig tijd voor zichzelf en dan moeten ze ook nog eens gezonde traktaties voor school regelen. Ondanks dat er tegenwoordig minder kinderen worden geboren dan ooit, lijkt het opvoeden ervan een stuk zwaarder geworden. Is dat echt zo?

Inhoudsopgave1. Ontwikkelingen in de opvoeding2. Hulp vragen is zwak3. Grenzen stellen

1. Ontwikkelingen in de opvoeding

Maartje Luijk, hoogleraar pedagogiek aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, legt in de Volkskrant uit dat er inderdaad enkele ontwikkelingen zijn die de opvoeding net iets lastiger maken. Ten eerste is er een overvloed aan informatie. “Door alle beschikbare kennis zijn vaders onzeker of hun kinderen zich normaal ontwikkelen”, zegt Luijk. “Ze hunkeren naar informatie, maar voelen zich minder bekwaam nadat ze advies hebben gekregen.”

2. Hulp vragen is zwak

Bovendien ontvangt slechts een kwart van hen hulp uit hun omgeving. “Vaders durven geen hulp in te schakelen van vrienden, buren of familieleden. Het vragen om hulp voelt als falen, dus proberen ze het zelf op te lossen.”

3. Grenzen stellen

En als derde en misschien wel het belangrijkste punt: het kind staat nu veel meer centraal. “Er wordt veel nadruk gelegd op het belang van de vroege kindertijd en hoe het kind zich hecht aan de vader in die eerste duizend dagen.

Het is inderdaad een belangrijke periode waarin het goed is als de vader aandacht heeft voor de behoeften van het kind”, zegt Maartje Luijk. Maar een kind is niet meteen verwend als het even geen aandacht krijgt. “Zo’n vaart loopt het niet”, zegt ze. “Het is juist verstandig om duidelijke grenzen te stellen. Het is goed voor kinderen om te leren dat de wereld buiten hen niet altijd draait om hun persoonlijke behoeften.”

<p>The post Kinderen opvoeden is tegenwoordig veel zwaarder dan vroeger first appeared on BallsOnly.</p>

Lees hier het gehele bericht