5,4 miljoen Nederlanders slikken medicijnen die rijvaardigheid beïnvloeden

Uit onderzoek van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) en de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK) over de periode november 2021 tot en met oktober 2022, blijkt dat 5,4 miljoen Nederlanders toen medicijnen gebruikten die de rijvaardigheid in negatieve zin kunnen beïnvloeden. In 2,1 miljoen gevallen gaat het om medicijnen waarbij rijden tijdelijk of zelfs helemaal niet toegestaan is. Vaak zijn dat slaap- en kalmeringsmiddelen (1,6 miljoen gebruikers) in de categorie opioïden. Denk daarbij aan oxazepam, temazepam en diazepam. Ook zware pijnstillers vormen een belangrijk deel van de categorie medicijnen waarmee je niet mag autorijden.
De onderzoekscombinatie deed een kleine steekproef onder medicijngebruikers waaruit blijkt dat een deel van hen – al dan niet bewust – toch rijdt terwijl ze zware medicijnen gebruiken. Wel geven de organisaties aan dat een groter onderzoek daarnaar nodig is voor representatieve cijfers. Het IVM vraagt jaarlijks aandacht voor verantwoord medicijngebruik en heeft daarbij dit jaar als thema ‘geneesmiddelen en verkeer’, om meer ruchtbaarheid te geven aan de negatieve gevolgen van medicijngebruik op de rijvaardigheid. Daarbij wijst het op de website www.rijveiligmetmedicijnen.nl, waarop kennis wordt gedeeld over de effecten van allerhande medicijnen.
Ook kun je op die website controleren welk effect de medicijnen die jij mogelijk gebruikt hebben op je rijvaardigheid. Handig om te weten, want het is officieel verboden en bovendien natuurlijk gevaarlijk om te rijden onder invloed van medicijnen die de rijcapaciteiten verslechteren.

Lees hier het gehele bericht