Aanzienlijk meer automobilisten beboet om telefoongebruik

In 2022 zijn 115.575 automobilisten op de bon geslingerd omdat zij tijdens het rijden met de mobiele telefoon in de weer waren. Dat waren er ruim 30.000 meer dan in 2021 (85.329). Het gaat om een procentuele toename van maar maar liefst 35 procent. De boete voor het vasthouden van een mobiele telefoon achter het stuur bedraagt €380. Volgend jaar komt daar nog eens tien procent bovenop, met als gevolg dat het boetebedrag toeneemt tot boven de €400.
In totaal kregen vorig jaar 179.295 verkeersdeelnemers een bekeuring voor het vasthouden van een mobiele telefoon. Ook aan motorrijders, brom- en snorfietsers en fietsers werden meer bekeuringen voor het gebruik van de mobiele telefoon uitgeschreven. De werkelijke cijfers liggen waarschijnlijk nog hoger, daar het hier gaat om enkel politiecijfers. Ook boa’s mogen immers boetes uitschrijven voor het vasthouden van een mobiele telefoon in de auto of op de fiets, motor of bromfiets. Die cijfers zijn niet in de politiedata meegenomen.
De toename van het aantal uitgeschreven bekeuringen komt volgens Paul Broer, portefeuillehouder verkeer bij de politie, grotendeels door het de ingebruikname van de zogenoemde MONOcam per 1 juli 2021. Deze camera kan automobilisten geautomatiseerd bekeuren voor het vasthouden van een mobiele telefoon. Ook vanuit touringcars worden automobilisten gecontroleerd.

Lees hier het gehele bericht