‘Bijna 90 procent wil nieuwe auto nog bij dealer bekijken’

Diverse automerken zetten sterker in op het verkopen van een nieuwe auto op afstand. Je kunt dan bijvoorbeeld een proefrit aan huis maken of zelfs een auto ongezien bestellen en thuis afgeleverd krijgen. In de praktijk blijkt dit voor veel mensen echter nog niet aantrekkelijk. Dat blijkt althans uit een ledenonderzoek van VZR. Maar liefst 88 procent van de leden geeft aan nog naar een dealer te willen gaan om een nieuwe auto te bekijken en er een proefrit mee te maken.
Een klein percentage, slechts 3 procent, geeft aan een proefrit aan huis voldoende te vinden. Opvallend genoeg vindt een groter percentage van de leden, 9 procent, het prima om een auto online te bestellen zonder er überhaupt een proefrit mee gemaakt te hebben. In dat laatste geval gaat het volgens VZR vaak om nieuwe EV’s die zakelijk gereden worden.
Hoewel er dus nog zat vraag is naar het kopen van een auto bij een dealer, houdt het diverse merken niet tegen om directe (online) verkoop als mogelijkheid te bieden. Vorige week nog bleek dat BMW naar een dergelijk verkoopmodel wil toewerken. De BMW-dealers zouden dan nog een servicepunt blijven, maar niet zo zeer meer een verkooppunt. KPMG deed vorig jaar onderzoek naar de toekomst van online autoverkoop en daaruit bleek dat in 2030 naar verwachting het merendeel van de nieuwe auto’s online verkocht wordt.

Lees hier het gehele bericht