‘Chinese elektrische auto’s grootste gevaar voor Europese autobouwers’

Volgens Allianz Trade is het niet ondenkbaar dat Europese autobouwers tegen 2030 maar liefst €7 miljard aan inkomsten kunnen mislopen door uit China afkomstige elektrische auto’s. Volgens Allianz Trade doen Europese beleidsmakers er goed aan om te reageren met heffingen op uit China geïmporteerde EV’s. Ook zouden Europese fabrikanten meer aandacht moeten besteden aan het ontwikkelen van EV-technologie. Maar er is meer. Allianz Trade zegt dat het bepaald geen gek idee is om Chinese fabrikanten ook in Europa hun EV’s te laten produceren. Eerder dit jaar sprak Stellantis-topman Carlos Tavares zich over dit onderwerp uit. Tavares riep de Europese Unie op om de Europese auto-industrie te beschermen tegen concurrentie uit China.
“Het prijsverschil tussen Europese en Chinese auto’s is aanzienlijk. Als er niets wordt gedaan om de huidige situatie te veranderen, zullen consumenten uit de Europese middenklasse zich steeds meer tot Chinese modellen wenden”, zei Carlos Tavares destijds aan Automobilwoche. Ook daarvoor sprak Carlos Tavares zich al bijzonder kritisch uit over het onderwerp ‘Chinese EV’s’. Allianz Trade schrijft dat de schade enorm kan zijn. Voor Europese landen met een grote auto-industrie zou de financiële schade rond 2030 volgens Allianz Trade kunnen oplopen tot 0,3 tot 0,4 procent van het bruto binnenlands product.
Het aantal Chinese merken dat in Europa elektrische auto’s aanbiedt, groeit bijna maandelijks. In China zelf winnen EV’s van merken uit het eigen land steeds meer terrein. Anderzijds hebben Europese fabrikanten steeds vaker moeite om in Europa gebouwde EV’s aan de Chinese consument te verkopen. Daar komt er ook behoorlijk wat Europese modellen in China worden gebouwd.

Lees hier het gehele bericht