Een kwart van huidige EV-rijders gaat terug naar hybride-aandrijving

De elektrische auto is onder zakelijke rijders nog steeds hot, blijkt uit deze Lease Top 10. Van de nummer 1 , de Volvo XC40, koos 65% voor de elektrische variant. Er staan maar twee modellen in de Lease Top 10 waar je niet voor een 0-emissie-variant kunt kiezen: de Volvo V60 op nummer 5 met 803 exemplaren en de Volvo XC60 op nummer 9 met 675 geregistreerde exemplaren.
Is de EV een blijvertje?
Uit VZR-onderzoek blijkt dat een kwart van de huidige EV-rijders een hybride als volgende auto kiest. Nog eens een kwart (24%) gaat terug naar benzine en 8% kiest zelfs voor diesel. Dit betekent dat ‘maar’ 43% wederom voor een EV gaat.
Wat is hiervan de oorzaak?
1. Afbouwen van fiscale voordelen
De fiscale voordelen van de EV worden steeds meer afgebouwd totdat er in 2026 geen voordelen meer zijn. Nul-uitstoot of niet, er moet bijvoorbeeld dezelfde bijtelling betaald worden als voor een hybride variant.
2. Flexibiliteit
Een EV geeft de zakelijke rijder minder flexibiliteit in mobiliteit. Het hele land doorkruisen voor zakelijke afspraken of de auto privé meenemen op vakantie zonder te moeten laden blijkt ook een struikelblok te zijn.
3. Range anxiety
Hoewel de actieradius van EV’s beter wordt en het aantal laadstations toeneemt, kan het nog steeds een zorg zijn voor degenen die lange afstanden afleggen. Een brandstofauto biedt meer gemoedsrust omdat deze lange afstanden kan rijden.
4. Oplaadtijden
Tijd is geld, vooral in de zakelijke wereld, dus stilstaan word liever vermeden. Hoewel het opladen van EV’s steeds rapper gaat, is het tanken van brandstof nog steeds sneller.
Kortom, kostenoverwegingen, flexibiliteit, rijbereik en tijd zijn factoren die bijdragen aan de terugkeer van de huidige EV-rijders naar brandstofauto’s.

De basis voor deze  Lease Top 10 is het aantal zakelijk geregistreerde auto’s van de afgelopen twee kwartalen. Je vindt het volledige overzicht en de verschillende prijscategorieën op de VZR Lease Top 10 pagina.

Lees hier het gehele bericht