Elektrische auto’s populair? In Europa kopen meer mensen diesels

In Nederland verkijken we ons misschien op de populariteit van elektrische auto’s. Hier hebben ze een marktaandeel van meer dan een kwart, maar in Europa als geheel loopt het nog niet zo’n vaart. Zelfs diesels zijn populairder, zo blijkt uit cijfers van de ACEA.
Laten we niet al te negatief doen. Dat volledig elektrische auto’s in de EU een marktaandeel hebben van 12,4 procent is natuurlijk best indrukwekkend. Maar vergeet niet, we moeten naar 100 procent in 2035.
Elektrische auto’s populairder dan plug-in hybrides
Over de eerste vijf maanden van 2023 ligt de verdeling naar aandrijving als volgt: slechts 7,2 procent is een plug-in hybride, 12,4 procent is volledig elektrisch, 14,8 procent heeft een benzinemotor, 25,1 procent is een hybride en 37,3 procent wordt alleen aangedreven door een benzinekrachtbron.
Occasions: 3 compacte elektrische auto’s voor 15.000 euro

Verkoopstijging EV’s in Nederland was enorm
Nou vertellen die percentages natuurlijk niet het hele verhaal. Het aantal verkochte EV’s steeg met maar liefst 70,9 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. In Nederland en Zweden ging het zelfs nóg harder: plus respectievelijk 118,4 en 82,6 procent.
Stekkerhybrides in Duitsland geen fiscale voordelen meer
Het aantal verkochte hybrides steeg ook, met 27,6 procent, maar plug-in hybrides worden juist minder populair (min 0,6 procent), met name in Duitsland, waar ze sinds 2022 geen fiscale voordelen meer krijgen. En dat resulteerde in een verkoopdaling van 40,5 procent.
Occasions: 3 ruime elektrische auto’s voor maximaal € 22.500 getipt

Diesel is op z’n retour, behalve in Italië
Ondanks de steeds verdere elektrificatie van de automarkt, steeg het aantal verkochte nieuwe auto’s met alleen een benzinemotor ook. De markt daarvoor groeide met 12,6 procent. Van diesels gingen er 2,9 procent minder over de toonbank, al kochten de Italianen er bijna 25 procent meer.
Nog steeds minder auto’s verkocht dan in 2019
Van januari tot en met mei werden in de EU zo’n 4,4 miljoen nieuwe auto’s verkocht, een toename van 18 procent. Dat is nog steeds lager dan er in 2019 in dezelfde periode werden verkocht: 5,7 miljoen exemplaren.

Lees hier het gehele bericht