Elektrische Volvo EX30 is bijna klaar voor debuut

AutoWeek kon je de Volvo EX30 eerder deze maand al vanuit alle hoeken op patentbeeld laten zien en Volvo zelf geeft in de aanloop naar de introductie van het model mondjesmaat ook zelf meer informatie vrij. Ditmaal belicht het merk de ‘lage CO2-voetafdruk’ van zijn op stapel staande elektrische instapmodel. Daar geeft Volvo beelden bij vrij van het interieur van de EX30 en op één van de platen is de auto zelf te zien.
Volvo EX30 op patentbeeld.
Volvo meldt trots dat de EX30 de laagste CO2-voetafdruk heeft van alle Volvo’s tot nu toe. Volgens het merk gaat de productie- en levenscyclus van de EX30 bij in totaal 200.000 gereden kilometers gepaard met een CO2-emissie van ‘minder dan 30 ton’. Dat is 25 procent minder ten opzichte van de elektrische versies van de XC40 en C40. De genoemde tonnen CO2 komen natuurlijk niet uit de uitlaat, maar komen onder meer vrij bij de productie van het model. In de EX30 past Volvo naar eigen zeggen minder staal en aluminium toe en is een groter deel van het toegepaste materiaal gerecycled. Zo is 17 procent van het gebruikte staal en grofweg de kwart van het in de EX30 toegepaste aluminium gerecycled. Daarnaast zegt Volvo dat het in het interieur minder onderdelen toepast doordat het functies samenbrengt in één onderdeel. Reken dan ook op een scherm waarin de bediening van vrijwel alle functies is ondergebracht. Van alle in de EX30 toegepaste kunststoffen – denk daarbij ook aan de bumpers – is zo’n 17 procent gerecycled.
Volvo EX30
Welke materialen vind je ín de EX30? Volgens Volvo onder meer denim, vlas en een wolmix. Volvo laat alvast beelden zien van toegepaste materialen en geeft onder meer een foto vrij waarop een deel van het dashboard al is te zien. Daarin hebben de Zweden een semi-duistere EX30 geplaatst en dat levert natuurlijk interessant kijkvoer op.
Volvo’s nieuwe meest compacte elektrische auto staat op het door Geely ontwikkelde SEA-platform die het model deelt met auto’s als de Smart #1, #3 en Zeekr X. Reken op onder meer een 66 kWh accupakket en 272 pk en 428 pk sterke elektrische aandrijflijnen. De Smart #1 noteert een actieradius van tot 440 kilometer achter zijn naam. Iets degelijks verwachten we ook voor de Volvo EX30. Op 7 juni wordt de Volvo EX30 onthuld en op die dag slaat het merk direct de Nederlandse orderboeken open.

Lees hier het gehele bericht