Ineos Grenadier met brandstofcel van BMW (en dus Toyota)

Ineos en Hyundai kondigden eind 2020 een samenwerking aan op het gebied van waterstoftechnologie. Ineos liet een jaar later een Grenadier met brandstofcel van de Koreanen aan boord zien. De reguliere Grenadier heeft net als de onlangs gepresenteerde Grenadier Quartermaster benzine- en dieselmotoren van BMW. Die samenwerking met BMW blijkt behoorlijk te bevallen. Ineos toont namelijk een nieuwe demonstratieversie van een Grenadier met brandstofcel en ook die nieuwe waterstofversie heeft BMW-techniek aan boord.
De Ineos Grenadier FCEV Demonstrator, zoals het getoonde demonstratievoertuig heet, is vanbuiten vrijwel helemaal identiek aan de reguliere Grenadier. Het stickerwerk wijst echter op de aanwezigheid van een brandstofcel en ook de flinke bult op de motorkap verraadt dat dit geen normale Grenadier met een verbrandingsmotor is. Die hogere motorkap is volgens Ineos nodig om de brandstofcel een plekje te gunnen, maar zal bij de definitieve productieversie niet meer nodig zijn. Voor de waterstofversie van de Grenadier heeft Ineos het ladderframe en de achteras moeten aanpassen. Elk achterwiel wordt afzonderlijk aangestuurd en Ineos zegt dat de draaicirkel aanzienlijk kleiner is dan die van een reguliere Grenadier. Uitgebreide technische specificaties deelt Ineos nog niet. In de vorm van de iX5 Hydrogen heeft BMW al een waterstofmodel, al maken de enkele tientallen exemplaren die daarvan bestaan vooralsnog deel uit van een proefproject. Hoewel Ineos spreekt van een BMW-aandrijflijn is het goed mogelijk dat de Ineos FCEV de iX5-brandstofcel aan boord heeft. Dat is feitelijk een exemplaar van Toyota.
De waterstofversie van de Ineos Grenadier moet in 2026 klaar voor de markt zijn. In dat jaar komt Ineos overigens ook met een reguliere elektrische versie van zijn offroader. 

Lees hier het gehele bericht