Lordstown Motors vraagt faillissement aan, beschuldigt Foxconn

Lordstown Motors werd enkele jaren geleden in het rijtje geschaard van potentieel succesvolle, nieuwe Amerikaanse EV-bouwers als bijvoorbeeld Rivian. Net als Rivian zou Lordstown Motors een elektrische pick-up gaan bouwen: de Endurance. Meer dan die van Rivian is de geschiedenis van Lordstown Motors gevuld geweest met onzekerheden, maar met het Taiwanese Foxconn als productiepartner – dat zelfs de enorme voormalige General Motors-fabriek van Lordstown overnam  – leek alles goed te komen. Leek, inderdaad. Lordstown Motors heeft namelijk faillissement aangevraagd.
Lordstown wijst een beschuldigende vinger naar Hon Hai Technology Group én naar het daaraan gerelateerde Foxconn. Lordstown beschuldigt het Taiwanese bedrijf van fraude en zegt dat Foxconn opzettelijk en consequent zijn financiële verplichtingen niet is nagekomen. Volgens Lordstown heeft e.e.a. niet alleen het bedrijf, maar ook de toekomst ervan ernstig beschadigd. “Ondanks onze inspanningen en toewijding faalde Foxconn opzettelijk en meermaals om de afgesproken strategie uit te voeren. We zien Chapter 11 (faillissement) als enige uitweg”, legt CEO Edward Hightower uit in een begeleidend schrijven. Volgens Lordstown Motors heeft Foxconn zijn overeenkomsten met Lordstown enkel gebruikt “[…] als instrumenten om het bedrijf te vernietigen en zette het Lordstown’s middelen alleen in om zijn eigen zakelijke belangen te behartigen.”
Lordstown heeft faillissement aangevraagd, maar zegt zonder schulden te zijn. Het hoopt dat er een bedrijf is dat de boel overneemt om van de elektrische Endurance alsnog een succes te maken.

Lees hier het gehele bericht