Maserati: ‘Langzamer laden levert belangrijk voordeel op’

In een gesprek met het Britse Autocar laat Ana Paola Reginatto, hoofd van de elektrische tak van Maserati, weten dat het merk speelt met het idee om elektrische auto’s zonder snellaadmogelijkheid te bouwen. Daarbij benadrukt ze dat daarvoor geen concrete plannen zijn, maar ze duidt wel dat het weglaten van de technologie belangrijke voordelen heeft. Een DC-lader aan boord van een elektrische auto weegt namelijk al snel 40 kilo en brengt kosten met zich mee, terwijl langzamer AC-laden in veel gevallen snel genoeg gaat.
Reginatto benoemt dat auto’s 60 tot 70 procent van de tijd stilstaan en dat er dus in de meeste gevallen genoeg tijd is om een auto met een langzamere lader vol te laden – ook als dat een snelle auto is. Juist bij sportauto’s is de gewichtsbesparing als het gevolg van het weglaten van een DC-lader welkom. “Normaliter zouden we miljoenen uitgeven om 40 kilo te besparen bij de ontwikkeling van een auto”, zegt ze.
‘Excessieve consumptie’
Reginatto acht het belangrijk om te benadrukken dat er geen concrete plannen zijn, omdat het idee indruist tegen wat we tot dusver graag doen bij het overwegen van een auto: rekening houden met wat we maximaal nodig zouden kúnnen hebben. Ze haalt aan dat auto’s nu vaak ruim genoeg moeten zijn voor die paar keren per jaar dat we op vakantie gaan, en dat het rijbereik daarop moet aansluiten. ‘Excessieve consumptie’ noemt ze dat, waarbij ze aangeeft dat er wat dat betreft een langzame trendverschuiving op gang komt.
Een auto die voor het gros van de situaties uitkomst biedt in plaats van voor vrijwel alle situaties zou het resultaat daarvan kunnen zijn. Reginatto houdt echter een slag om de arm en geeft aan dat het meer te maken heeft met wat ze in 2032 zouden uitbrengen, dan in 2023. Ga er maar vanuit dat bijvoorbeeld de elektrische MC20 gewoon een DC-lader aan boord heeft. Tegen de tijd dat de opvolgers van de eerste elektrische Maserati’s worden ontwikkeld, neemt Maserati de wensen van de klant wat laden betreft mogelijk opnieuw onder de loep.

Lees hier het gehele bericht