Massaal naar gebruikte elektrische auto’s gezocht door hogere benzineprijs

Per 1 juli wordt een accijnsverhoging op benzine en diesel doorgevoerd. Nou ja, verhoging? De overheid spreekt liever van ‘het afbouwen van een accijnsverlaging’. Voor veel mensen reden om naar gebruikte elektrische auto’s te speuren op de tweedehandsmarkt.
Sinds april is een duidelijke omslag te zien in het zoekgedrag van mensen die rondkijken op occasionsites, zo blijkt uit cijfers van Gaspedaal.nl en AutoTrack. Het feit dat brandstofprijzen vanaf 1 juli weer zullen stijgen zou de aanleiding voor het veranderde zoekgedrag. Hoewel Autovisie begin maart al waarschuwde voor de stijgende benzineprijs deze zomer, drong dit nieuws volgens de verkoopsites bij velen pas in april door.
Benzineprijzen gaan flink stijgen
Door de oorlog in Oekraïne schoten energieprijzen – en daarmee ook brandstofprijzen – vorig jaar omhoog. Als tegemoetkoming verlaagde de Nederlandse staat tijdelijk de accijnzen op benzine, diesel en lpg. Begin dit jaar werd deze korting nog met een half jaar verlengd, maar per 1 juli wordt de korting gefaseerd afgebouwd. Daarmee wordt een liter benzine deze zomer zo’n 14 eurocent duurder. 1 januari 2024 is het helemaal gedaan met de pret, als de benzineprijs nog eens met bijna 9 eurocent zal stijgen.
Deze prijsstijging heeft tot gevolg dat occasionkopers plots veel meer naar gebruikte elektrische auto’s zoeken. Het is zelfs een aanzienlijk grotere verandering in zoekgedrag dan na 1 januari, toen subsidies voor elektrische occasions weer beschikbaar kwamen.
Occasionkopers zoeken plots meer naar gebruikte elektrische auto’s
Ten opzichte van de maand maart werd in april 27 procent meer gezocht naar tweedehands EV’s. Daar moet wel bij gezegd worden dat het aantal zoekopdrachten naar elektrische occasions in maart op het laagste punt was sinds oktober 2021.
Maak van je oldtimer een elektrische auto met deze conversiekit

In de maand april zocht zo’n 8,3 procent van de occasionkopers naar een elektrische auto. De laatste week van april was dit zelfs 10,3 procent. Hoewel het aanbod tweedehands elektrische auto’s nog vrij beperkt is, schreven wij recent over drie elektrische auto’s die je nu als betaalbare occasions vindt.

Lees hier het gehele bericht