Mazda CX-90: nieuwe grote SUV klaar voor debuut

Mazda heeft de vernieuwingswind in de zeilen. In 2021 breidde het zijn Europese leveringsgamma uit met de CX-60, een SUV die niet alleen Mazda’s eerste plug-in hybride was, maar ook nog eens achterwielaandrijving kreeg. Die nieuwe SUV waarmee Mazda schiet op auto’s als de BMW X3 komt daarnaast beschikbaar met zes-in-lijn benzine- en dieselmotoren. Een interessante nieuwkomer dus, maar zeker niet de laatste. Dit jaar haalt Mazda ook de CX-80 naar Nederland, maar ook dáár blijft het niet bij.
De Mazda CX-90 wordt net als de voor Europa bestemde CX-80 een zevenzitter met drie zitrijen.
Mazda trekt op 31 januari namelijk het doek van de CX-90, nóg een nieuwe SUV. Die auto hoef je echter niet in Nederland te verwachten. Sterker nog, hij komt niet eens naar Europa, hij is namelijk vooral voor de Amerikaanse markt bedoeld. Op zijn beurt komt de CX-60 niet naar de Verenigde Staten, in plaats daarvan haalt Mazda de niet voor Europa bestemde en nog te onthullen CX-70 naar de Amerikaanse consument. In een notendop: de CX-60 een CX-80 zijn voor Europa, de CX-70 en CX-90 gaan naar Noord-Amerika.
Net als de CX-80 die wij krijgen wordt de Mazda CX-90 een SUV met drie zitrijen. Onderhuids leunen zowel de CX-80 als de CX-90 waarschijnlijk sterk op de CX-60 en CX-70. Dat betekent dat het ook in de basis achterwielaangedreven SUV’s zijn die niet alleen een plug-in hybride aandrijflijn, maar ook zes-in-lijn benzine- en dieselmotoren krijgen. Mazda gaf eerder al specificaties van de zes-in-lijn diesels zoals die in Europa beschikbaar komen vrij. Mazda deelt nu de eerste gegevens van de zes-in-lijn benzinemotor met turbo, al gaat het vooralsnog om de variant voor de Amerikaanse markt. Die wordt 345 pk en 500 Nm sterk en heeft een slagvolume van 3,3 liter. De CX-90 krijgt vierwielaandrijving, al gaat volgens Mazda het gros van het vermogen naar de achteras.
Eind deze maand weten we meer over de Mazda CX-90 en we verwachten dat het niet lang meer duurt voordat Mazda de voor Europa bestemde CX-80 uit de doeken doet.

Lees hier het gehele bericht