Mercedes-Benz komt met eigen snellaadnetwerk

Hoewel Mercedes-Benz samen met onder meer Ford, de Hyundai Motor Group, Audi en Porsche al deel uitmaakt van snellaadnetwerk Ionity heeft het straks een eigen snellaadnetwerk. Dit jaar nog worden de eerste snellaadstations in de Verenigde Staten en Canada uit de grond gestampt, maar later komen ook in Europa en China snelladers van Mercedes-Benz te staan. Voor het eind van dit decennium hoopt Mercedes-Benz in markten waar dit mogelijk immers is over te stappen op de verkoop van enkel elektrische auto’s.
De laadstations van Mercedes-Benz komen onder meer in en rond grote steden te staan, maar ook langs belangrijke verkeersaders en punten als winkelcentra. Ook bij Mercedes-dealers ga je de stations tegenkomen. De snelladers van Mercedes-Benz – waar je met tot 350 kW kunt laden – zijn net als die Superchargers van Tesla tegenwoordig niet enkel beschikbaar voor Mercedes-rijders. Wel profiteren Mercedes-klanten van een speciale reserveringsfunctie.
Mercedes-Benz
In 2027 wil Mercedes-Benz in de Verenigde Staten en Canada al 400 zogenoemde ‘hubs’ met samen meer dan 2.500 snelladers hebben. Mercedes-Benz belooft onder meer een perfecte laadervaring die past bij de kwaliteit van het merk. Wat dat betekent? Volgens Mercedes-Benz kan de Mercedes-Benz Electric-navigatie tijdens het plannen van een lange rit automatisch laadstations langs de route vooraf reserveren, daarbij rekening houdend met de bezettingsgraad. Weinig tot geen wachttijd dus.
De laadstations van Mercedes-Benz hebben afhankelijk van waar ze staan aanvankelijk 4 tot 12 snelladers. Op termijn kan dit aantal zelfs toenemen tot 30 stuks per station. Waar mogelijk krijgen de laadstations een overkapping. Mercedes-Benz spreekt van laadstations in de buurt van eetgelegenheden en toiletten, maar gaat die dus niet zelf uitbaten. Ook krijgen sommige laadstations zonnecellen die elektriciteit voor zaken als de verlichting en beveiligingscamera’s opwekken.
Goedkoop zijn de plannen van Mercedes-Benz echter niet. De komende zes tot zeven jaar steekt Mercedes-Benz alleen al in de Verenigde Staten ruim €1 miljard in het optuigen van het snellaadnetwerk. De helft hiervoor komt overigens voor rekening van Mercedes’ partner MN8 Energy. Ook is ChargePoint een partner van Mercedes-Benz in het snellaadavontuur.

Lees hier het gehele bericht