Nieuwe Mini Cooper: modern en retro zonder instrumentarium

Het borrelt behoorlijk bij Mini. Het komt of afzienbare tijd met een volledig nieuwe Countryman, geeft die SUV – waar voor het eerst ook een elektrische versie van komt – in 2025 een kleiner volledig elektrisch broertje dat Aceman gaat heten én komt met de Cooper. De Mini Cooper wordt de vervanger van de drie- en vijfdeurs hatchbacks van het merk. Hoewel de vijfdeurs niet als EV komt, komt de driedeursvariant naast met geëlektrificeerde verbrandingsmotoren ook met volledig elektrische aandrijflijnen beschikbaar. Die hardware wordt geheel volgens Mini-traditie weer op speelse wijze verpakt. Net als zijn voorgangers is ook in de nieuwe Cooper duidelijk design-dna van het oermodel te zien, al is het geheel overgroten met een strakker en modern designsausje met daarin een reeks nieuwe elementen. Het uiterlijk van de driedeurs Mini Cooper kent geen geheimen meer en nu gunt Mini ons een blik op het interieur van de auto.
Mini houdt vast aan een groot rond en 24 centimeter groot ornament in de middenconsole waarmee het verwijst naar alle voorgangers van de Cooper. In tegenstelling tot bij de huidige drie- en vijfdeurs hatchbacks van Mini is de complete cirkel een display. Er zit dus geen rechthoekig scherm meer in. Een digitaal instrumentarium achter het stuurwiel komt er niet. Het centrale display en het head-updisplay zijn volgens Mini voldoende. Onder het infotainmentscherm zit een klein knoppeneilandje dat optisch enigszins is afgedreven van de rest van het dashboard. Erin zijn ogenschijnlijk fysieke en aanraakgevoelige knoppen geïntegreerd. De driespaaks stuurwielen zijn vervangen voor exemplaren met twee spaken. Inderdaad, net als in het origineel.
De elektrische versie van de Mini Cooper komt onder meer met 184 pk en 218 pk krachtige aandrijflijnen beschikbaar en komt tot 450 kilometer ver op een volle accu. Ook zit er een sportieve John Cooper Works-versie (JCW) van in het vat.

Lees hier het gehele bericht