Nieuwe snelbus meer dan vervoer

Van knuffelbus ID.Buzz komt binnenkort een snellere GTI, pardon GTX-versie. Behalve de snelbus maakt ook een verlengde versie zijn opwachting. Deze aankondiging deed Volkswagen topman Kai Gruenitz op het Car of the Year-finale event waar de ID.Buzz een van de zeven finalisten is. De snelbus krijgt de dual motor opzet die we al van andere ID-modellen kennen en een vermogen van 335 pk. Verder beloven ze bij Volkswagen een speciaal interieur en een nog flitsender uiterlijk door wat extra toevoegingen.
Hoeveel sneller?
Fotografie: Jerome Wassenaar
Hoeveel kilometers er aan de 145 km/h topsnelheid van normale ID.Buzz worden toegevoegd worden, weten we nog niet. Maar verwacht bij zo’n EV geen wonderen. Wij gokken op 180 km/h, want ook dat hebben de andere GTX-en ook. Bovendien moet deze superbus als EV natuurlijk ook zo zuinig mogelijk met zijn energie doen om zover mogelijk te komen. Maar dat deze GTX meer emotie is dan rationeel vervoer, mag duidelijk zijn.
Ook zevenzitter en camper
Behalve de GTX overweegt Volkswagen ook een ‘normale’ ID. Buzz met vierwielaandrijving toe te voegen aan het programma. Een andere toevoeging die zeker komt is de ID.Buzz is de al eerder aangekondigde verlengde versie. Deze wordt 25 centimeter langer en deze komt er zowel als Cargo als personenauto. Die laatste geeft dan nog meer inhoud aan deze revival van de MPV omdat hij er met een derde zitrij komt en zo zeven personen kan vervoeren. Net als in de glorietijden van MPV met als hoofdrolspelers de Renault Espace en de Chrysler Voyager zal de ID. Buzz ook met captainchairs, oftewel draaiende voorstoelen, leverbaar zijn. Ook al eerder genoemd maar nu echt bevestigd is de komst van een camperversie in de stijl van het geliefde California-model. Daar werkt men nu hard aan vertelde de topman en deze maakt waarschijnlijk zijn opwachting in 2025.
In 2025 ook als camper Ququq
Idee snelbus niet nieuw
Het idee voor een snellere sportieve versie van een MPV is niet nieuw. MPV-pionier Renault liet dat ooit heel spectaculair zien door een Formule 1 versie te maken van de Espace, maar helaas kreeg die nooit een straattoelating. Volksautobouwer Opel maakt wel een snelbus die je gewoon kon kopen en die echt aanzienlijk sportiever en sneller was: de Zafira OPC.

 
 

Lees hier het gehele bericht