Nieuwe Toyota C-HR: toch ook als EV?

Toyota kwam in 2016 met de huidige generatie C-HR op de proppen, een auto die symbool stond voor een ommezwaai van Toyota’s modelstrategie. Met de extravagante cross-over maakte Toyota duidelijk dat het in de toekomst meer oog zou hebben voor spannender ogende ontwerpen. Inmiddels staat de kalender en is de C-HR dus zo’n acht jaar oud. Er zit een volledig nieuwe C-HR in het vat en het lijkt erop dat we je die nieuwe Toyota C-HR nu al kunnen laten zien.
Toyota C-HR Prologue (Concept, 2021)
Dat er een nieuwe C-HR aan zit te komen is natuurlijk geen verrassing. Compacte cross-overs en SUV-achtigen lokken nog altijd veel klanten naar de showrooms en dus kun je er als autofabrikant niet genoeg van in je aanbod hebben. De C-HR kreeg onlangs de Corolla Cross naast zich als nuchterder en praktischer alternatief en dat betekent dat de nieuwe tweede generatie Toyota C-HR op designvlak weer een eigenwijze rakker mag worden. In december liet Toyota met de C-HR Prologue al een voorpoefje op de nieuwe C-HR zien. Hoe de nieuwe C-HR precies uit komt te zien? Dat is eigenlijk geen verrassing meer. Al twee maanden voordat Toyota de C-HR Prologue presenteerde, kon AutoWeek je de productieversie van de Toyota C-HR al op patenttekeningen laten zien. Nu zijn ook twee testexemplaren van de nieuwe C-HR in het openbaar verschenen.
De gesnapte testauto’s lijken de nieuwe Toyota C-HR te zijn.
De ingepakte Toyota op deze foto’s vertoont overduidelijk gelijkenissen met de C-HR Prologue en dus ook met de auto op de reeds genoemde patentplaten. We zien een auto met een sterk aflopende daklijn, een hoge neus met daarin nog vooral afgeplakte C-vormige koplampen en een achterzijde met verlichting in een strakke horizontale streep en een spoiler boven een relatief vlak liggende achterruit. Door het stickerwerk heen zijn de vouwen op de flanken al deels zichtbaar en ook de golvende schouderlijn en de verhoging bij de voorschermen is zichtbaar. Stuk voor stuk zaken die je op zowel de C-HR Prologue als de auto op de patenttekeningen zag. Een van de testexemplaren heeft ook de grille die je op de auto op de patentplaten zag. Opvallend: de gesnapte auto heeft net als de C-HR op de patenttekeningen in de voor- en achterportieren verzonken handgrepen. De C-HR Prologue had die juist niet.
Ook elektrisch?
Komt de nieuwe Toyota C-HR ook met een volledig elektrische aandrijflijn? Dat is nog maar even de vraag, maar niets is onmogelijk. De Toyota C-HR krijgt in ieder geval een plug-in hybride aandrijflijn en wordt internationaal ook leverbaar met een hybride aandrijflijn zonder stekker. De nieuwe Toyota C-HR staat waarschijnlijk op het nieuwe E3-platform van Toyota, een basis die delen van het TNGA-platformfamilie combineert met die van de elektrische e-TNGA-reeks. Dat betekent dat de basis van de nieuwe C-HR in theorie ook geschikt is voor een volledig elektrische aandrijflijn.
Toyota bZ Compact SUV, een voorbode van waarschijnlijk de bZ3X. Groter dan de C-HR.
Toyota heeft de komst van een elektrische C-HR nog niet bevestigd. Wél komt Toyota met de bZ3X, een elektrische kleine broer van de bZ4X waar geen versies met verbrandingsmotoren van komen. Dat is immers een model van de bZ-familie waar Toyota slechts in de basis als EV ontwikkelde auto’s onder hangt. Het is dus niet ondenkbaar dat Toyota op termijn ook met een elektrische C-HR komt.
Small SU EV Concept (2021): vroege versie C-HR Prologue of toch kleiner los elektrisch model?
Dat vermoeden wordt gesterkt door een ouder studiemodel van Toyota: de Small SU EV Concept. Eind 2021 trok Toyota samen met Lexus een blik concept-cars kopen. Een daarvan was de Small SU EV Concept, een kleine elektrische cross-over die in tegenstelling tot andere gelijktijdig gepresenteerde elektrische studiemodellen geen bZ-naam had. Dat wekt dus de suggestie dat Toyota inderdaad met elektrische versies van auto’s komt die ook met verbrandingsmotoren zijn te krijgen. Daar komt bij dat de genoemde Small SU EV Concept behoorlijk wat uiterlijke gelijkenissen vertoont met de C-HR Prologue en dus met de nieuwe Toyota C-HR. De C-HR Prologue leek dan ook een designtechnische doorontwikkeling van die Small SU EV Concept.
Een andere optie is dat de Small SU EV Concept een iets kleiner C-HR-achtige wordt met een elektrische aandrijflijn, een soort bZ2X dus voor naast de Toyota Yaris Cross. Mocht dat het geval zijn, dan zou het wel heel druk worden in Toyota’s SUV-gamma.

Lees hier het gehele bericht