Ontevredenheid bij merkdealers door levertijden en agentuurmodel

In Duitsland presenteert het Instituut voor de Auto-industrie (IfA) sinds 1998 elk jaar de merkenmonitor: een onderzoek naar de relatie tussen merkdealers en importeurs. Daaruit bleek jarenlang dat de verhouding tussen merkdealer en automerk steeds beter werd. Tot in 2020. Sinds dat jaar is er een kentering zichtbaar en daalt de dealertevredenheid snel. De merkenmonitor van dit jaar, die vandaag gepubliceerd wordt, markeert zelfs een nieuw dieptepunt. Sinds 1998 waren dealers nooit zó ontevreden over de verhouding tot hun importeurs.
Vooral de leveringsproblematiek die voor veel onzekerheden zorgt en de overstap naar een agentuurmodel van sommige merken zorgen ervoor dat de gemiddelde tevredenheid afneemt, zo stelt het IfA. Dat orgaan deelt de resultaten van zijn merkenmonitor op in allerlei categorieën, waarbij opvalt dat ook merken die onder hetzelfde concern vallen verschillend scoren. Zo scoort Volkswagen het hoogst onder de Duitse volumemerken, maar doet Audi het ronduit bedroevend bij de ‘premiummerken’. Een kanttekening daarbij is wel dat onder de volumemerken sowieso niet erg hoog gescoord wordt.
Stellantis-merken hebben relatief ontevreden dealers
Dat de Stellantis-merken in Duitsland overwegend slecht scoren op dealertevredenheid valt daarbij des te meer op, omdat die ook in Nederland relatief ontevreden dealers kennen. Tevens geldt in beide landen dat Opel van alle Stellantis-merken dan weer de meest tevreden dealers heeft.
De Nederlandse resultaten komen uit het meest recente RODI-onderzoek (relatie-onderzoek dealer en importeur) van de Bovag, waarin de dealertevredenheid over heel 2022 werd getoetst. Daaruit blijkt dat de gemiddelde Nederlandse dealer de importeur een 6,4 als rapportcijfer geeft: een iets lager cijfer dan het jaar ervoor. Ook in Nederland worden de overgang naar het agentuurmodel en de leveringsproblematiek als belangrijke oorzaken van ontevredenheid gezien.
Overgang naar agentuurmodel kan wrijving veroorzaken
Steeds meer merken stappen over op het zogenoemde agentuurmodel, waarbij dealers niet meer zelf auto’s verkopen, maar slechts een tussenpersoon worden voor directe verkoop van een automerk aan een klant. Dealers verliezen zo een deel van hun ondernemersvrijheden en verantwoordelijkheden, maar lopen ook minder risico’s. Ford, Jaguar Land Rover en enkele Stellantis-merken zijn al bezig of zelfs klaar met de overstap naar het agentuurmodel – iets wat overigens niet elk merk ambieert.
Zo blijft bijvoorbeeld Porsche – het merk met de meest tevreden dealers in Duitsland – graag werken met het dealermodel, terwijl BMW en Volvo in Nederland redelijk wrijvingsvrij lijken over te stappen op het agentuurmodel. Bij andere merken blijkt dat die overstap kan leiden tot ontevredenheid onder dealers. Bij de fabrikanten wordt het agentuurmodel wel steeds populairder, omdat de importeurs zo meer grip hebben op de prijsstelling.

Lees hier het gehele bericht