Ook Ford keert zich tegen Euro 7

Na onder meer Volkswagen, Stellantis en Mercedes-Benz spreekt ook Ford zich nu uit tegen de Euro 7-norm van de EU zoals deze nu op tafel ligt. Die uitstooteisen liggen momenteel zwaar onder vuur vanuit de autobranche, onder meer omdat het flinke ontwikkelingskosten met zich meebrengt. Martin Sanders, nota bene de topman van Fords elektrische Model e-divisie, schaart zich nu publiekelijk achter kritiek vanuit brancheorganisatie ACEA.
In een videoboodschap namens de ACEA en op zijn eigen Twitter-account deelt Sanders zijn zorgen over Euro 7. “Bij Ford omarmen we volledig het Europese beleid voor een volledig elektrische toekomst, maar de onlangs voorgestelde Euro 7-verordening – indien goedgekeurd in zijn huidige vorm – zal decarbonisatie belemmeren en de transformatie naar een volledig elektrische toekomst vertragen.” Volgens Sanders is het bovendien slecht voor de competitiviteit van de Europese auto-industrie, zoals de ACEA eerder ook al stelde. “Dat terwijl andere wereldregio’s juist de industrieën stimuleren en de transformatie ondersteunen.”
De Ford Model e-voorman zegt dat Ford, dat in 2030 in Europa overigens al enkel elektrische auto’s verkoopt, wil meewerken aan het opnieuw uitdenken van de Euro 7-regels. Sanders heeft het over een “uitgebalanceerd Euro 7 dat zorgt voor schonere lucht en tegelijkertijd het concurrentievermogen van de industrie in stand houdt.” Mogelijk doelt hij daarbij, net als de acht EU-lidstaten die zich openlijk tegen de huidige plannen keren, op het deel over uitlaatemissies met de wens dat dat gelijk blijft aan Euro 6.

Lees hier het gehele bericht