Raad eens hoeveel procent van de Nederlandse caravans onveilig is

Een caravan hangt achter een auto en rolt lekker mee. Wat kan daar nou mis mee gaan? Als de bandjes niet uitdrogen, is er verder niks aan de hand, toch? Nou, daar vergis je je lelijk in.
Uit onderzoek van de Bovag blijkt dat 30,3 procent van de Nederlandse caravans die in 2022 een onderhoudsbeurt kreeg pas na een of meerdere reparaties werd goedgekeurd. De brancheorganisatie nam een steekproef van 3022 caravans.
Vooral caravans tussen 20 en 40 jaar oud
Bij caravans tussen de 20 en 40 jaar oud (of zelfs nog ouder) ligt het afkeurpercentage tussen de 41 en 46 procent. Exemplaren van een jaar of 10 à 20 doen het een stuk beter, met 30 procent.
Dit zijn nog de goed onderhouden exemplaren
Bij bovenstaande cijfers is het belangrijk om te vermelden dat dit om caravans gaat die op initiatief van de eigenaar aan een keuring zijn onderworpen. Er bestaat immers geen verplichte periodieke keuring.
Occasions: 3 tweedehands auto’s waarmee je een caravan kan trekken voor maximaal 10.000 euro

De Bovag gaat er dan ook vanuit dat dit nog de best onderhouden caravans zijn. Met dat in het achterhoofd kunnen we de conclusie trekken dat de gemiddelde staat van een Nederlandse caravan nog veel slechter is.
Vooral het remsysteem en de gasinstallatie
Wat is er dan zoal mis? Voornamelijk het remsysteem (60 procent), dat bestaat uit de losbreekkabel, de remmen en de stabilisator. Bij 15 procent was de gasinstallatie defect. Bij 12 procent het onderstel.
3 coole camper-occasions voor minder dan 10.000 euro

Daar vallen niet alleen de assen en de schokbrekers onder, maar ook de banden. Die hebben vaak een relatief hoge leeftijd en vertonen soms droogtescheurtjes.
Geschrokken van het hoge afkeurpercentage
De Bovag is geschrokken van het gemiddelde afkeurpercentage. “Het niet constateren van niet verhelpen van deze euvels levert een fors veiligheidsrisico op. Voor de eigenaar van de caravan en voor medeweggebruikers.”
Uw Garage: Ford Transit, de leukste camper!

De organisatie raadt aan om ieder kampeerseizoen zelf de gasslangen en banden te controleren op scheurtjes en op de datum. Ook is het verstandig om de caravan één keer in de twee jaar te laten controleren door een vakman.

Lees hier het gehele bericht