Rijden zonder deuren, mag dat eigenlijk wel?

Kortgeleden voelden wij de 335 pk sterke Ford Bronco aan de tand in een stoffige doch schitterende steengroeve. De party trick van deze auto is dat naast de dakpanelen, ook de deuren eenvoudig verwijderd kunnen worden. Maar rijden op de openbare weg zonder deuren, mag dat eigenlijk wel?
De Ford Bronco is niet de enige die auto waarbij je de deuren thuis kunt laten. Misschien nog wel een bekendere auto die dit trucje kan is de Jeep Wrangler, waarbij de voorruit ook nog eens neerklapbaar is. Het geeft ongetwijfeld een uiterst open en vrij gevoel als je deurloos door het terrein banjert, maar hoe denkt oom agent erover als je zonder deuren de weg op stuurt?
Rijden zonder deuren
Wat zeker is, is dat het met de meeste auto’s niet mag. Het gros van de personenauto’s heeft zijn buitenspiegels namelijk bevestigd aan de portieren. Laat je je deuren thuis, dan laat je dus ook je buitenspiegels thuis en ben je verzekerd van een prent.
Dit geldt ook Jeep Wrangler, waarbij de buitenspiegels ook op de deuren zijn gemonteerd. In de kleine lettertjes op de Jeep-website valt dan ook te lezen dat rijden zonder deuren en met een neergeklapte voorruit ‘in Nederland uitsluitend is toegestaan in specifiek aangewezen offroadterreinen’.
Offroad in de Ford Bronco met 335 pk sterke twinturbo V6

Hmm, dat klinkt dus als een nee voor de Jeep, maar we houden hoop voor de Ford Bronco. Tijdens onze testrit met de extreme offroader viel namelijk direct op dat de buitenspiegels op de motorkap zijn bevestigd. Deze blijven dan ook zitten wanneer je de deuren er afschroeft. Verandert dat de zaak?
Antwoord van de RDW
Een speurtocht levert weinig op. Tijd om een belletje te plegen naar de RDW. In eerste instantie wisten de verkeersspecialisten ook geen raad met deze vraag, maar na enkele dagen kwam de organisatie toch met een antwoord: ‘De Europese wetgeving vereist niet dat er deuren in een auto aanwezig zijn. Als er deuren in een auto zitten, dan moet het voertuig voldoen aan de eisen die gelden voor deuren. Als er gebruik kan worden gemaakt van de weg met een voertuig zónder deuren, zoals bij de Ford Bronco, dan moet het voertuig in de situatie dat er gereden wordt zonder deuren aan alle dan van toepassing zijnde eisen voldoen.’
Met de enige Citroën Oli ter wereld zetten we Amsterdam op z’n kop

Er is dus geen regel die verbiedt dat jij zonder deuren rijdt, maar je auto moet dan nog wel aan alle andere eisen voldoen. Voor de meeste auto’s zal dat niet gaan, aangezien de buitenspiegels op de deuren zijn bevestigd. Bij de Ford Bronco is dat niet het geval, wat doet vermoeden dat je in dit specifieke geval zonder deuren de openbare weg op mag.
 

Lees hier het gehele bericht