Subaru: Meer EV’s op Toyota-basis, maar ook eigen

Eind 2021 maakte autoland kennis met de eerste volledig elektrische Subaru ooit: de Solterra. Althans, het eerste échte elektrische productiemodel van het merk. Tussen 2005 en 2008 produceerde Subaru immers een veertigtal prototypes van een elektrische kei-car: de R1e (foto 10) op basis van de R1. In serieproductie is dat kleintje echter nooit gegaan. De Subaru Solterra is de tweelingbroer van de elektrische Toyota bZ4X en hoewel de Solterra op een handjevol technische en uiterlijke details afwijkt van zijn Toyota-broer, deelt de Solterra zowel zijn platform als carrosserie met de bZ4X. Het zal niet de laatste elektrische Subaru op basis van een Toyota zijn, zo zegt Project General Manager van de Solterra Daisuko Ono in gesprek met AutoWeek.
Daisuke Ono (links), General Project Manager van de Subaru Solterra.
Volgens Daisuke Ono komt Subaru de komende jaren met meer elektrische auto’s die gebaseerd zijn op een Toyota. Het is dus aannemelijk dat er op basis van de nieuwe elektrische SUV van Toyota die een stapje onder de bZ4X komt te staan en waarschijnlijk bZ3X gaat heten ook een Subaru-versie komt. Net als de Solterra zijn techniek en koets met de bZ4X deelt, verwachten we dat Subaru’s ‘bZ3X’ op dezelfde wijze op zijn Toyota-broer lijkt. Daar blijft het echter niet bij.
Daisuke Ono zegt tegen AutoWeek namelijk dat Subaru ‘uiteindelijk ook meer eigen’ elektrische auto’s gaat voeren, zonder daar verdere uitleg over te geven. Het lijkt kostentechnisch niet aannemelijk dat die auto’s een technische basis krijgen die niets met een platform te maken hebben dat je ook onder een elektrische Toyota vindt, al is natuurlijk niets onmogelijk. Toyota heeft een belang van ruim 20 procent in Subaru en dicteert dus niet wat Subaru al dan niet zelf ontwikkelt. Mogelijk betekent ‘meer eigen’ in deze dat er elektrische Subaru’s komen die waarschijnlijk wel op een ook door Toyota gebruikt EV-platform staan, maar die niet direct hun koets met een model van Toyota delen.

Lees hier het gehele bericht