Te koop voor 1,5 miljoen! Een Batmobile die géén BMW 3.0 CSL is

Batman … Daar werd in de jaren tachtig heel erg lacherig over gedaan. De televisieserie van twintig jaar eerder, die nog steeds werd uitgezonden, was immers het hoogtepunt van kitsch en camp. Regisseur Tim Burton bracht Batman in 1989 terug naar zijn donkere roots, met de gelijknamige film én een spectaculaire Batmobile.
Even een quiz voor de kenners: welke auto herken je in het achteraanzicht van deze Batmobile? Eenmaal … andermaal … Hier komt het antwoord: de Fiat Turbina uit 1954. Al heeft de zakenauto van Batman – zou-ie leasen? – nóg grotere opstaande vinnen naast zijn ronde ‘raketmond’.
Film Batman geregisseerd door Tim Burton
Batman was in 1989 een enorm filmsucces voor Tim Burton, die daarvoor had gewerkt als Disney-animator en met Beetlejuice, zijn tweede lange film, een bescheiden bioscoophit had. Michael Keaton speelde Batman, Jack Nicholson zijn aartsvijand Joker, maar de echte ster op het doek was de fictieve stad Gotham City, die van Burton een duistere, gothische makeover kreeg.
Batmobile op basis van Chevrolet Impala
En de Batmobile natuurlijk. Het gevaarte is maar liefst 6,2 meter lang en staat op het chassis van een Chevrolet Impala. Voor de opnames werden naar verluidt drie fullsize modellen gebruikt, waarvan dit er een is.
(Afbeelding: Classic Auto Mall)
In de film schiet de Batmobile vlammen en wordt hij aangedreven door een straalmotor, in werkelijkheid zit er een elektromotortje in.
Decoratie bij Batman-achtbaan in 6 Flags
Na de opnames is deze Batmobile doorgeschoven naar het attractiepark 6 Flags in de Amerikaanse staat New Jersey. Daar heeft-ie dienst gedaan als decoratie bij de Batman-achtbaan. Momenteel is de machine eigendom van een verzamelaar van filmauto’s, die er kennelijk vanaf wil.
Achter zitplaatsen plek voor stuntcoureur
De Batmobile staan in de Verenigde Staten te koop voor 1,5 miljoen dollar (omgerekend zo’n 1,45 miljoen euro). Hij is opgetrokken uit glasvezel en biedt plaats aan drie personen, waarvan je de derde niet kunt zien.
(Afbeelding: Classic Auto Mall)
Verborgen achter de twee stoelen in het interieur (je kunt er met klittenband een zwart laken voor hangen) zit nog een zitplaats, vanwaar een stuntcoureur de auto kan besturen. Michael Keaton kon dat niet zelf in zijn zware Batman-pak.
Topsnelheid van tussen de 40 en 50 km/h
Volgens de verkoper zijn de batterijen van de Batmobile al sinds 1993 niet meer opgeladen, dus die moeten waarschijnlijk worden vervangen. Doe je dat en krijg je de machine aan de praat, dan haal je op de elektromotor een topsnelheid van tussen de 40 en 50 km/h.
(Afbeelding: Classic Auto Mall)
(Afbeelding: Classic Auto Mall)
(Afbeelding: Classic Auto Mall)
(Afbeelding: Classic Auto Mall)

Lees hier het gehele bericht