Volkswagen neemt afstand van zijn Russische tak

Volkswagen Group Rus is de Russische afdeling van de Volkswagen Group. Of liever: was. Volkswagen verkoopt zijn aandelen in de tak aan de Russische partij Art-Finance en neemt daarbij afstand van de productiemiddelen en financiële diensten die het in Rusland bezat en verleende.
Twee maanden geleden werd Volkswagen al aangeklaagd door de Russische producent GAZ Group, omdat het Duitse merk vroegtijdig zijn samenwerking met de partij stopzette en zich daarmee niet aan de getekende contracten hield. Daarop bevroor de Russische rechtbank alle activa van Volkswagen Group Rus.
Nu neemt Volkswagen het besluit om die volledige tak van de hand te doen. Er is nu dus geen sprake meer van een staking van zijn activiteiten in het land, maar van een volledige terugtrekking. Met de verkoop van Volkswagen Group Rus zijn de Duitsers een fabriek (in Kaluga), zijn verkoopactiviteiten in Rusland en verschillende opslagfaciliteiten armer. In Kaluga bouwde het merk – voordat de Russische agressie begon – zijn Tiguan en Polo en de Rapid van Skoda.
Volkswagen is overigens niet het eerste volumemerk dat zijn banden met Rusland volledig verbreekt. Onder meer Mazda, Ford en Nissan gingen het merk al voor.

Lees hier het gehele bericht