VVN wil totaalverbod op alcohol in verkeer

Als het aan Veilig Verkeer Nederland ligt, komt er in Nederland een zero tolerance-beleid voor alcohol in het verkeer. Dat bericht De Telegraaf. Nu mogen gevorderde bestuurders nog een promillage van maximaal 0,5 alcohol in het bloed hebben, ongeveer het equivalent van twee biertjes. De aanleiding voor deze oproep van VVN is een onderzoek van verzekeraar Univé, waaruit blijkt dat 27 procent van de automobilisten wel eens met drank op achter het stuur kruipt.
Volgens VVN is de politiek aan zet en kan een totaalverbod de verkeersveiligheid verbeteren. Dan moet weliswaar ook de pakkans omhoog, weet VVN. Voorlopig lijkt het erop dat een totaalverbod op alcohol niet als optie op tafel komt te liggen in Den Haag. Wel wordt er gewerkt aan een effectievere combinatie van preventie en handhaving.
De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid vindt dat er haken en ogen aan het voorstel van VVN zitten. Aan De Telegraaf legt de SWOV uit dat een volledig verbod in de praktijk lastig is te handhaven, omdat er al snel op onschuldige wijze (bijvoorbeeld door vergisting nadat je hebt gegeten) een klein beetje alcohol in je bloed kan komen. In theorie kun je dan dus tegen de lamp lopen bij een controle, terwijl je niet hebt gedronken. Logischerwijs zal er toch een kleine marge moeten zijn, mocht er ooit een totaalverbod komen.

Lees hier het gehele bericht