Waarom jij je blauw gaat betalen aan je autoverzekering

Je krijgt te weinig kilometervergoeding, schreven we vanmorgen al, en nu wordt autorijden ook nog eens veel duurder. Waarom? Omdat de premies van autoverzekeringen explosief stijgen.
Voor je autoverzekering betaal je ruim 10 procent meer, zo signaleert vergelijkingssite Independer. Vorig jaar waren automobilisten gemiddeld 821 euro kwijt aan jaarpremie. Inmiddels ligt dat bedrag 11 procent hoger, op 912 euro.
Autoverzekering duurder door inflatie
De website Autoverzekering.nl meldt iets soortgelijks. Voor een WA-verzekering betalen consumenten dit jaar gemiddeld 728 euro. Dat is zo’n 65 euro meer dan in 2022.
Duitsland saboteert op het laatste moment EU-verbod op brandstofauto’s

We zitten wat dat betreft in een vicieuze cirkel met z’n allen, want de stijging van de verzekeringspremie komt door het feit dat alles duurder is geworden: gas, elektra, auto-onderdelen, et cetera.
Jullie krijgen bijna allemaal te weinig kilometervergoeding

Als verzekeraars schade aan een auto vergoeden, hebben ze te maken met herstelbedrijven die hun hogere kosten doorberekenen in de tarieven. En dat wordt weer doorberekend in de premie.
Verhoging doorgevoerd bij polisverlenging
Overigens is het niet zo dat bij iedereen de premie al omhoog is gegaan. Verzekeringsmaatschappijen voeren verhogingen door op het moment dat een polis wordt verlengd. Dus als dat bij jou nog niet is gebeurd, heb je nog even geluk.
Overstappen naar een andere maatschappij?
Wat kun je eraan doen om jouw autoverzekering goedkoper te maken? Independer doet een ‘Wij van WC-eend…’ en adviseert om te gaan vergelijken. Misschien is overstappen naar een andere maatschappij net minder duur.
We gaan vaker met de fiets naar werk, maar de auto blijft populair

Je kunt natuurlijk ook een stapje omlaag gaan, van allrisk naar WA+, of van WA+ naar WA. Mogelijk kun je er ook voor kiezen om een hoger eigen risico te nemen.

Lees hier het gehele bericht