Occasions: 3 compacte MPV’s voor minder dan 10.000 euro

Tijd voor een andere gezinsauto. Met twee kinderen op de achterbank, of soms opa en oma, heb je méér ruimte nodig dan in een kleine hatchback, maar een gróte auto is zeker niet de bedoeling. Deze drie compacte MPV’s bieden uitkomst, waarbij we de bestsellers links laten liggen.
Het aanbod aan occasions is enorm. Bij een dealer, via gaspedaal.nl, een gespecialiseerde site en zelfs op Facebook, overal kun je tweedehands auto’s vinden. Welke compacte MPV koop je voor minder dan 10.000 euro? Autovisie selecteert wekelijks de beste occasions.
Drie compacte MPV’s voor minder dan 10.000 euro

Kia Venga (2009 – 2019)
Nissan Note (2009 – 2017)]
Toyota Verso S (2011 – 2016)

1. Kia Venga (2009 – 2019)
Alles wat we zeggen over de Venga, gaat ook op voor de Hyundai ix20, want dat is exact dezelfde auto. Dit duo geldt hier als de winnaars als het puur gaat om bagageruimte: 440 liter! De achterbank kan ook nog naar voren schuiven. De wat hogere zit en nogal doodse besturing maken dat de Venga al gauw ‘wiebelig’ aanvoelt.
(Afbeelding: Kia)
Niet onnodig sturen, dus! De 1,4 liter motor is sterk genoeg en rijdt gemiddeld 1 op 14. Er staat voor dit budget een aardig aanbod Venga’s in het land. Zwart metallic is misschien niet ieders smaak, maar verder is de rijk uitgeruste 1.4 ‘20th Anniversary’ (2013, 100.000 km) voor € 9.950 bij een autobedrijf in Noord-Sleen wel een heel fraai aanbod.
De techniek van de occasion
Net als bij enkele andere Kia- en Hyundai-modellen kan het voorkomen dat het stop-start-systeem soms niet werkt. Feitelijk is dit geen pech, de techniek neemt gewoon even zichzelf in bescherming. Het kan zijn dat de motor nog niet op temperatuur is, of er zijn veel korte stukjes gereden, waardoor de accu even op adem moet komen. Het ‘probleem’ verdwijnt vanzelf als weer eens een flinke rit wordt gereden. Het komt ook voor dat de motor niet aanslaat, dat komt dan door een losse massakabel bij de benzinepomp.
2. Nissan Note (2009 – 2017)
Van dit drietal is deze tweede generatie van de Note destijds het meest verkocht. Dat bepaalt ook het nog steeds ruime aanbod occasions. Dat succes is mede te verklaren door een paar slimmigheden die juist in een gezinsauto handig zijn, zoals achterportieren die tot negentig graden open kunnen, een royaal verschuifbare achterbank en een dubbel uitgevoerd dashboardkastje.
(Afbeelding: Nissan)
De bagageruimte meet minimaal 325 liter, dat is wat bescheiden. Het veercomfort is best goed en er zitten opvallend fijne voorstoelen in de Note. De 1,2 liter motor is ‘net aan’, maar haalt wel 1 op 16. Bij een autobedrijf in Tynaarlo staat een grijze 1.2 ‘Connect’ (2016, 77.000 km) van eerste eigenaar en met een jaar garantie voor € 9.995.
De techniek van de occasion
OK, bij het grote publiek heeft Toyota de naam onverwoestbaar te zijn, maar voor veel andere Japanse auto’s geldt dit even sterk. De Nissan Note is hiervan een sterk voorbeeld. Normaal onderhoud voorkomt heel simpel dat de Note je in de steek laat, al blijft een lekke band of een lege accu altijd tot de mogelijkheden behoren.
3. Toyota Verso S (2011 – 2016)
Het blijft voor alle betrokken insiders een groot vraagteken, waarom de Verso S júist in Nederland geen enorme verkoopknaller is geworden. De naam was niet handig, want een ‘Verso’ is een heel andere auto, maar verder had de compacte Toyota veel goede eigenschappen.
(Afbeelding: Toyota)
Hij rijdt best comfortabel, biedt een beste binnenruimte, 336 liter bagageruimte, de achterbankleuningen zijn staande achter de auto om te klappen. Daar staan een forse dode hoek rechtsachter en een beetje vlakke voorstoelen tegenover. De versnellingspook op een sokkel aan het dashboard vraagt gewenning, maar schakelt verder prima. De 1.3 rijdt gemiddeld 1 op 15. Bij een autobedrijf in Hellevoetsluis staat een donkergrijze ‘Comfort’ (2012, 55.000 km) voor € 9.990.
De techniek van de occasion
De ijzersterke reputatie van Toyota komt natuurlijk ergens vandaan. Kwalitatief is deze Verso S een ‘echte’ Toyota. Bij normaal gebruik en regelmatig onderhoud laat zo’n auto je niet in de steek. Juist met de ‘achterbankgeneratie’ aan boord is dat een heel geruststellende gedachte. Er bestaat weinig vraag naar Toyota-onderdelen, daardoor is er ook niks als ‘imitatie’ te koop. Dit leidt er tevens toe dat de originele onderdelen knap aan de prijs zijn, àls je eens wat nodig hebt.
Welke occasion wordt het?
Lastige keuze… anders gezegd: ze zijn alle drie steengoed en zetten hun veel meer verkochte concurrenten flink in de schaduw. De ruimte van de Venga is een sterk punt, maar van de voorbeeldauto’s is de Nissan Note zonder twijfel de beste deal.
Occasions: 3 compacte MPV’s voor maximaal 2500 euro

Lees hier het gehele bericht