Achterwielaandrijving en Zweedser dan ooit: Volvo XC40 en C40 Recharge

25 jaar geleden nam Volvo afscheid van een klassiek concept. Nadat de laatste 940 in 1998 de productieband verliet, werd er nooit meer een achterwielaangedreven Volvo geleverd. Tot nu. Een update voor de Volvo XC40 en C40 Recharge brengt hier verandering in. Maar of we het klassieke Volvo-karakter herbeleven?
Donkere wolken, een nat wegdek en gekleurde huizen. Op het platteland rondom Göteburg lijkt de tijd in ieder geval wel stil te hebben gestaan, een contrast met de auto die we rijden. Al is de uitstraling van de EV tevens niet veranderd.
Facelift Volvo XC40 en C40
De facelift van de Volvo XC40 en C40 herkennen kan alleen als er voor de 19 inch wielen of de kleur Vapor Grey. Later volgt er nog een nieuwe blauwtint. Een gevalletje ‘never change a winning team’. Want met een goed infotainment, dat draait op Google, nette afwerking en voldoende hoofd- en beenruimte op beide zitrijen, is het een aantrekkelijke keuze in het middensegment.
Achterwielaandrijving en Zweedser dan ooit
Toch was er ruimte voor verbetering. Zo bleek de actieradius niet altijd even goed kon de stuurprecisie en het -gevoel beter. De oplossing volgens Volvo: achterwielaandrijving voor de XC40 en C40.
(Afbeelding: Volvo)
Een verrassing is het niet dat de compacte SUV met enkel een elektromotor op de achteras makkelijker en met meer gevoel over de haarspeldbochten tussen de naaldbomen te sturen is. Het ontbrekende gewicht in de neus maakt de Volvo XC40 (en C40) al iets dynamischer. Maar met name het ontbreken van aandrijfkrachten op wielen die ook verantwoordelijk zijn voor de sturing van de auto, zorgt voor simpelweg meer gevoel en geen torque steering bij de bediening van het stuurwiel.

Het verschil wordt nogmaals benadrukt als we achter het stuur van de vierwielaangedreven Volvo C40 stappen waarin het gewicht op de vooras duidelijk voelbaar is en de aandrijfkrachten op de voorwielen invloed hebben op het stuurgevoel. Meer weten over de Volvo XC40 en C40? Houdt Autovisie Magazine in de gaten!
Duik in de prijslijst: de Volvo EX90 – ultieme Zweedse luxe?

Lees hier het gehele bericht