Hoe weet je welke windkracht het is

Als je wilt weten welke windkracht het is, gebruiken alle mannen gewoon de Windschaal van Beaufort. Deze windschaal bepaald namelijk welke windkracht het is op dit moment. In deze blog leggen we je uit hoe je zelf kan bepalen welke windkracht het is.

Tabel voor welke windkracht het nu is

Kracht*BenamingWindgemiddelde snelheid over 10 minuten (km/u)Windgemiddelde snelheid over 10 minuten (m/sec)Uitwerking boven land en bij mens0stil0-10-0,2Rook stijgt recht of bijna recht omhoog1zwak1-50,3-1,5Windrichting goed af te leiden uit rookpluimen2zwak6-111,6-3,3Wind merkbaar in gezicht3matig12-193,4-5,4Stof waait op4matig20-285,5-7,9Haar in de war, kleding flappert5vrij krachtig29-388,0-10,7Opwaaiend stof hinderlijk voor de ogen, gekuifde golven op meren en kanalen en vuilcontainers waaien om6krachtig39-4910,8-13,8Paraplu’s met moeite vast te houden7hard50-6113,9-17,1Lastig tegen de wind in te lopen of fietsen8stormachtig62-7417,2-20,7Voortbewegen zeer moeilijk9storm75-8820,8-24,4Schoorsteenkappen en dakpannen waaien weg, kinderen waaien om10zware storm89-10224,5-28,4Grote schade aan gebouwen, volwassenen waaien om11zeer zware storm103-11728,5-32,6Enorme schade aan bossen12orkaan>117>32,6VerwoestingenBron KNMI

*In deze tabel worden de windkracht, de bijbehorende benaming, de gemiddelde windsnelheid over 10 minuten in kilometers per uur en meters per seconde, en de uitwerking boven land en bij mensen weergegeven.

Waarom de Windschaal van Beaufort belangrijk is

De windschaal van Beaufort is van onschatbare waarde gebleken voor zeilers en meteorologen over de hele wereld. Zeilers gebruiken deze schaal om de veiligheid van hun reis te beoordelen en om te weten wanneer het verstandig is om hun reis uit te stellen of te onderbreken.

Meteorologen gebruiken de windschaal om de intensiteit van stormen en tropische cyclonen te beoordelen en om accurate waarschuwingen te geven aan het publiek zodat iedereen wat voor weer het is.

Het gebruik van de Windschaal

Hoewel moderne technologieën, zoals anemometers, worden gebruikt om de exacte windsnelheid te meten, blijft de windschaal van Beaufort van onschatbare waarde. Niet alleen geeft het een praktische en snelle visuele indicatie van de windkracht, maar het stelt mensen ook in staat om windcondities te begrijpen zonder de noodzaak van complexe metingen.

Hoe je de Windschaal zelf kunt gebruiken

Voor enthousiaste waarnemers en natuurliefhebbers biedt de windschaal van Beaufort een leuke manier om de windkracht te observeren en te meten. Door de beschrijvingen van de verschillende niveaus te vergelijken met wat je om je heen ziet, kun je een inschatting maken van de heersende windsterkte.

Veelgestelde vragen

Wat is de hoogste windsnelheid ooit gemeten volgens de windschaal van Beaufort?

Volgens de Beaufort-schaal komt orkaankracht overeen met windsnelheden van meer dan 118 km/u (73 mph).

Welke andere schalen worden gebruikt om de windkracht te meten?

Naast de windschaal van Beaufort, worden ook de schalen van Saffir-Simpson en de Fujita-schaal gebruikt voor het meten van orkanen en tornado’s.

Hoe wordt de windsnelheid gemeten met een anemometer?

Een anemometer is een apparaat dat windsnelheden meet door gebruik te maken van bewegende cups die worden aangedreven door de wind.

Is de windschaal van Beaufort wereldwijd geaccepteerd?

Ja overal in de wereld gebruiken ze de windschaal van Beaufort.

Welke windkracht is het hoogst gemeten in Nederland

Op 5 november 1948 trok een windhoos toevallig precies over de windmeter op Vlieland: resultaat was een windstoot van 202 km/h, de hevigste windstoot ooit in Nederland gemeten.

<p>The post Hoe weet je welke windkracht het is first appeared on BallsOnly.</p>

Lees hier het gehele bericht