Over tweeënhalve week zal het duurder worden om een vast energiecontract op te zeggen, wat gevolgen kan hebben als je gaat samenwonen of naar het buitenland verhuist.
Als je een vast contract voor elektriciteit en gas wilt afsluiten, vraag je je waarschijnlijk af voor welke periode je dat moet doen. Vanaf 1 juni is het belangrijk om hier nog grondiger over na te denken dan voorheen.
InhoudsopgaveSamenwonen of naar het buitenland verhuizenBetalen van prijsverschil Schadevergoeding betalenVeertien dagen bedenktijd Meer aanbiedingen voor vaste contracten
Samenwonen of naar het buitenland verhuizen
Over tweeënhalve week kan het namelijk behoorlijk prijzig worden als je besluit om je vaste energiecontract op te zeggen.
En als je misschien binnenkort gaat samenwonen of naar het buitenland verhuist, is het verstandig om daar nu al rekening mee te houden.
Betalen van prijsverschil
Op dit moment kost het standaard 100 euro als je wilt afzien van je vaste contract voor gas en elektriciteit: 50 euro voor het gascontract en nog eens 50 euro voor het elektriciteitscontract.
Maar vanaf 1 juni kan dit aanzienlijk duurder worden. Je moet dan namelijk het verschil vergoeden tussen de prijs die je in je bestaande contract hebt afgesproken voor gas en elektriciteit, en de (nieuwe) prijs die geldig is op het moment dat je van je huidige contract af wilt.
Schadevergoeding betalen
Als die nieuwe prijs lager is (wat sowieso het geval zal zijn bij een overstap naar een andere aanbieder), betekent dit verlies voor je energieleverancier. Zij hebben namelijk al energie ingekocht en kunnen die stroom en gas niet aan jou verkopen. Een andere nieuwe klant kan die energie misschien wel afnemen, maar wel tegen de lagere prijs die op dat moment geldig is.
Om ervoor te zorgen dat je oude energieleverancier geen schade lijdt, moet de klant straks het prijsverschil vergoeden. Inderdaad, dit lijkt een beetje op boeterente wanneer je je hypotheek vroegtijdig wilt openbreken voor een lagere rente.
In de meeste gevallen zal deze opzegvergoeding veel hoger zijn dan de huidige 50 euro per contract (gas of elektriciteit).
Veertien dagen bedenktijd
De opzegvergoeding zou eigenlijk op 1 januari 2023 van kracht worden, maar dit werd uitgesteld tot 1 april en vervolgens tot 1 juni.
Bij opzegging krijg je vooraf te zien hoe hoog de boete is. Vervolgens heb je veertien dagen bedenktijd om te beslissen of je wilt doorgaan met de opzegging.
Meer aanbiedingen voor vaste contracten
Na 1 juni wordt verwacht dat energieleveranciers gemakkelijker energiecontracten van meer dan één jaar zullen aanbieden vanwege de opzegboete. Leveranciers lopen namelijk minder financieel risico dat klanten voortijdig vertrekken, terwijl zij blijven zitten met duur ingekochte energie.
<p>The post Opzeggen vast energiecontract wordt veel duurder first appeared on BallsOnly.</p>