De ongeschreven regels in een vliegtuig

Misschien zit jij al tijden uit te kijken naar de vakantie die over een paar weken gepland staat. Of je hebt je koffer al gepakt en staat net op het punt om richting Schiphol te vertrekken en het vliegtuig in te stappen. Da’s pas helemaal lekker.
De ongeschreven regels voor in een vliegtuig
Anyways, wat je planning ook is, het is misschien al even geleden sinds je voor het laatst in een vliegtuig richting de zon hebt gezeten. Daarom nemen wij even de ongeschreven regels in een vliegtuig met je door. Zodat je in ieder geval niet op je vakantiebestemming achterom hoeft te kijken of je boze buurman uit het vliegtuig je achtervolgt. Is toch een stuk meer relaxed vakantie vieren.
Foto: Arie Wubben
Wanneer mag je wél klappen?
Ah, de vraag der vragen: wanneer mag je klappen na een landing? Wat ons betreft eigenlijk nooit, want de piloot voert zijn gewoon werk uit, maar goed, er zijn wat (rare) mensen die het niet met ons eens zijn. Een applausje is volgens hen soms wél op zijn plek: maar liefst 24% van de mensen in Nederland blijkt te klappen na een succesvolle landing. Volgens piloot Kelly Otte komt dit in de vakantieperiode vaker voor, omdat er dan mensen in het vliegtuig zitten die minder vaak vliegen. Daarom staat het applaus in de vakantieperiode soms ook wel bekend als het ‘charter-applaus’.
De verschillende stoelen in een vliegtuig
Als je bij het raam zit, ben je eigenlijk direct de koning. Je kan als enige bepalen wat je met het raam doet. Besluit jij om het raamluik dicht te doen en vraagt de persoon aan de stoel van het gangpad om hem weer open te doen, dan heb je alle recht om gewoon te zeggen dat ze hun mond moeten houden.
Zit je in het midden? Dan heb je weer recht op de armleuningen. Je hebt in principe namelijk de vervelendste plek van allemaal, dus een beetje compenseren mag. Zit de persoon aan het raam met zijn arm al op de rugleuning? Dan heb je alle recht om die er langzaam maar zeker van af te duwen.
Foto: Aleksei Zaitcev | Unsplash
Doe deze dingen in ieder geval niet in een vliegtuig
Goed, over klappen na een landing valt dus nog wat te betwisten, maar ga alsjeblieft niet onnodig vroeg in de rij staan voor het boarden. Uiteindelijk sta je daarna toch een halfuur lang te wachten op de mensen die niet zo haastig zijn. Bovendien is het ook gewoon heel onhandig, omdat als de rij voor de toegangspoortjes al vrij flink is, dan kunnen de mensen die wel op een stoel zitten en opgeroepen worden minder snel naar voren komen. En ja, dan verloopt alles nóg een stuk trager.
Hetzelfde gaat trouwens op voor mensen die direct als het vliegtuig aan de grond staat opstaan. Even serieus, de deuren zijn nog niet eens geopend, dus je staat daar maar te wachten. Blijf gewoon rustig zitten en wacht totdat de mensen voor je het gangpad uitlopen. Dan zal je meteen zien dat heel het proces een stuk sneller verloopt.
Wanneer mag je de stoel naar achteren klappen?
Dan nog zo’n vraag waardoor je morele kompas overuren draait: wanneer mag ik mijn stoel iets naar achteren zetten? Het is eigenlijk best wel simpel, als je een korte reis hebt doe je dit gewoon niet. Met korte reizen doelen we op reizen van maximaal drie uurtjes. Heb je een langere reis voor de boeg? Dan kan je na twee tot drie uurtjes zonder problemen je stoel naar achteren zetten. Let er alleen wel even op dat de persoon achter je geen hete thee of koffie op tafel heeft staan, want anders heb je een hele boze medepassagier.
Foto: Alev Takil | Unplash
De regels voor lange vluchten
Goed, bij een lange vlucht mag je dus wél je stoeltje opeen gegeven moment naar achteren kieperen, maar er zijn genoeg dingen die nog steeds not done zijn. Een perfect voorbeeld hiervan zijn mensen die hun schoenen uittrekken. Even serieus, deze mensen mogen wat ons betreft een permanent vliegverbod ontvangen. Mochten je schoenen nou toch enorm knellen, vraag dan op zijn minst even de passagiers naast je of ze geen bezwaar hebben om in de stank van jouw schimmeltenen omgeven te zijn.
Behandel spullen met beleid
In vliegtuigen zien wij regelmatig ook nog wel de klassieke backpacker aanlopen die een fikse portie handbagage bij zich heeft. Zo’n tas die op zichzelf al bijna net te groot is voor het bagageruim, maar toch als handbagage door de douane mag. Vaak zit een bagageruim al redelijk gevuld, maar daar hebben die backpackers allemaal lak aan. Die duwen gewoon lekker hun spulletjes vol tegen de andere tassen aan. En ja, in de handbagage van andere mensen zitten vaak gewoon waardevolle spullen waardoor dit voor flinke irritaties zorgt. Ga dus een beetje met beleid om met de spullen van anderen.
Nergens last van hebben? Dan vind je hier wat het kost om zelf een vliegtuig te kopen.
Foto: Unsplash
Het bericht De <strong>ongeschreven regels</strong> in een vliegtuig verscheen eerst op M A N I F Y.

Lees hier het gehele bericht