Peters Proefrit: de leukste 5 occasions van 2022

Het jaar 2022 zit er bijna op, tijd om terug te blikken. Ditmaal met de leukste occasions van 2022 waarmee Autovisie-redacteur Peter Hilhorst reed in de serie Peters Proefrit.
Peters Proefrit is een serie op Autovisie.nl, YouTube en in Autovisie Magazine. Iedere twee weken rijdt Peter met een spraakmakende klassieker of een bijzonder youngtimer.
De leukste vijf occasions van 2022 in Peters Proefrit
1. Krachtiger dan Audi RS6: Mercedes-Benz E 55 AMG Combi.
Met deze derde generatie Mercedes-Benz E-Klasse als basis kreeg de AMG-versie echt momentum. In letterlijke zin door een tot 700 Nm opgeblazen 5,4-liter V8. Maar ook, doordat onderstel, besturing en algehele dynamiek goed begonnen te worden. Deze E 55 AMG was veel meer dan een E-klasse met een heel dikke motor.

2. Audi S8: De beste van de jaren 90
De meeste bekendheid verwierf de Audi S8 door de spectaculaire achtervolgingsscènes in de jaren 90-film Ronin. Daarin werd hij met een noodgang door de Parijse binnenstad gestuurd en een instant cultheld. Het vlaggenschip van Audi maakte echter ook op een andere manier naam.

3. Zwaaien naar GTI’s vanuit een Opel Kadett GTE (1983)
De Opel Kadett GTE was een directe aanval op het succes van de allereerste Volkswagen Golf GTI. Met deze vierde generatie Kadett nam Opel dan ook afscheid van achterwielaandrijving en maakte het de stap naar aandrijving op de vooras. Hoognodig, want de concurrentie had dat concept al eerder omarmd.

4. Ford Fiesta XR2 (1986): De vergeten hot hatch
Ford heeft met de snelle versies van de Capri, Sierra, Escort en ook deze Fiesta bewezen heel goed aan te voelen wat de liefhebber met een klein budget wilde hebben: een sportieve aankleding, een aangescherpt onderstel en meer kracht. Deze XR2 toont dan ook duidelijk waar de zuurverdiende centen heen zijn gegaan.

5. Renault 5 Alpine Turbo is een (duur) koopje
Deze Renault 5 Alpine Turbo kost maar liefst 35.000 euro en toch is het een koopje, want door de komst van de nieuwe elektrische 5 gaat hij alleen maar verder in waarde stijgen.

4 jonge betrouwbare occasions met 200+ pk voor 15.000 euro

Lees hier het gehele bericht